Ismael Bako op zijn eerste missie als ambassadeur van onze Stichting in Benin

Ismael Bako, Benins-Belgisch profbasketballer en ambassadeur van onze Stichting was van 2 tot 7 juli 2021 in Benin. Hij maakte er kennis met de verschillende projecten en activiteiten van de Stichting op het vlak van landbouw, onderwijs en gezondheid. En.. het mag gezegd dat hij erg onder de indruk was. Hij startte zijn bezoek in het Saint-Martin ziekenhuis in Papané. Hier volgt het verslag van de hoogtepunten van zijn rondreis met enkele sfeerbeelden.

(onderaan de pagina vind je een grotere versie van de foto’s)

Ismael Bako

Ismael Bako, zijn oudere broer Malick en Pascale Van Assche kwamen kort voor de middag aan in Papané in de gemeente Tchaourou. De directeur van het ziekenhuis Saint-Martin van Papané, Emile Kouton, en een delegatie van het plaatselijke team van de Stichting stonden hen op te wachten. Samen bezochten ze verschillende afdelingen: de kraamafdeling, de afdeling spoed, kindergeneeskunde, radiologie, en niet te vergeten de verblijfplaats voor de garde-malades die er recent door de Stichting werd gebouwd. Ismael ging ook een kijkje nemen in de tuin van het ziekenhuis waar een bananenplantage werd aangelegd. Dr Emile Kouton sloot het bezoek aan het ziekenhuis af door Ismael mee te nemen naar het nieuwe monument dat opgericht werd ter nagedachtenis van dokter Hubert (Hubi) en zijn verloofde Vinciane.

Ismael Bako

Samen met het plaatselijke team van de Stichting ging Ismael vervolgens naar de lagere school van Tékparou, nog steeds in de gemeente Tchaourou. De dorpelingen verwelkomden hen met zang en dans. Ismael en Malick Bako lieten zich niet kennen en dansten even mee voordat ze schoolmateriaal uitdeelden aan de beste leerlingen van elke klas. Ismael opende in Tékparou ook plechtig de nieuwe waterput die met financiële steun van de Stichting en Rotary werd aangelegd.

Ismael Bako

Na Tékparou ging de reis naar Parakou voor een bezoek aan de zetel van onze Stichting, het Centre d’Innov’Action de Parakou (CIAP). Ismael was erg geïnteresseerd in het aquaponics systeem dat hij daar trouwens voor de eerste keer zag. De volgende dag gingen Ismael en het lokale team naar Boko en Gomez Kparou. Daar zette Ismael de eerste spadesteek voor de waterputten die er binnenkort aangelegd zullen worden. De dag werd afgesloten met een bezoek aan de opleidingsboerderij van Sokounon waar Ismael, samen met zijn broer en neef én onze reporter ter plaatse Chamsou-Dine, onder meer de bananenplantage bezochten.

Ismael Bako

Voor Ismael was de reis ook een mooie gelegenheid om een basketbalwedstrijd bij te wonen in het sportcentrum van Parakou. Aan het einde van de wedstrijd gaf hij de spelers wat advies mee, niet alleen over het spel zelf, maar ook over het belang van een evenwichtige en gezonde voeding. Ismael bezocht ook het terrein waar binnenkort het incubatiecentrum van de Stichting zal worden gebouwd. En hij werd live geïnterviewd op de ORTB-radio in Parakou over zijn sportcarrière en over zijn rol als ambassadeur voor de Stichting.

Tijdens zijn verblijf in Benin had Ismael in Parakou een ontmoeting met de prefect van Borgou, Djibril Mama Cissé. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zichzelf en zijn rol als ambassadeur van de Stichting voor te stellen. Enkele dagen later werd hij in Cotonou in audiëntie ontvangen door de minister van Sport Oswald Oméky. De minister organiseerde een persconferentie waar Ismael de kans kreeg om zich voor te stellen aan de journalisten en te praten over zijn ambitie om jonge beloftevolle Beninse basketters te helpen om hun vaardigheden buiten de grenzen van Benin te tonen.


Ismael Bako
Ismael Bako
Ismael Bako

Ismael Bako
Ismael Bako
Ismael Bako

Ismael Bako
Ismael Bako
Ismael Bako

Ismael Bako
Ismael Bako
Ismael Bako

v
Ismael Bako
Ismael Bako