Het plaatselijke team van de Stichting plant bomen bij de Bonsi-school in N’Dali

Sinds 1985 viert Benin elk jaar op 1 juni de nationale ‘boomfeestdag’. Als Stichting laten we die dag uiteraard niet zomaar voorbijgaan. Dit jaar lanceerde het lokale team op de nationale boomfeestdag een bebossingscampagne samen met de lagere school van Bonsi in de gemeente N’Dali.

planten van bomen bij de Bonsi-school in N'Dali

Interessant om te weten: op de nationale boomfeestdag, of Arbor Day in het Engels, nodigt men de mensen uit om bomen te planten of te verzorgen. Het initiatief voor die dag ontstond in 1872 toen J. Sterling Morton en Robert Furnas respectievelijk secretaris en gouverneur van de staat Nebraska, de pioniers opriepen om het tekort aan bomen te verhelpen door er zoveel mogelijk aan te planten.

Vele landen kennen het ‘boomfeest’, dat zowel de komst van de lente als de natuur viert. De lokale overheden maken er gebruik van om de mensen bewust te maken en aan te sporen om de woestijnvorming tegen te gaan door bomen te planten. Het is ook om die reden dat de Stichting ieder jaar op 1 juni een activiteit op poten zet ten voordele van het herstel van de bodemvegetatie. En dit jaar zijn we dus naar de lagere school van Bonsi gegaan, één van de scholen waar we mee samenwerken, om nieuwe bomen aan te planten.

Een tiental boompjes worden aangeplant

Vijf jonge mangoboompjes en vijf jonge gmelinaboompjes werden in de basisschool aangeplant. Zowel leerlingen als personeel waren van de partij. En ieder boompje kreeg een eigen naam: de succesboom, de geluksboom, de vredesboom, de liefdesboom etc.

Het lokale team koos heel specifiek voor de basisschool van Bonsi omdat er geen enkele boom stond op de uitgestrekte binnenplaats. De bomen die nu aangeplant werden, zullen binnen enkele jaren niet alleen voor schaduw zorgen, maar ook voor vruchten. Iedereen die bij de activiteit betrokken was, beseft dat de bomen goed verzorgd zullen moeten worden. Om ze te beschermen tegen de dieren, zullen er omheiningen rond gezet worden. En het personeel én de leerlingen zullen de boompjes regelmatig water geven.

Marius Amoussou, de directeur van de school, belooft dat hij de verzorging van de bomen strikt zal opvolgen. Bebossing is heel belangrijk. Hij is het lokale team van de Stichting dan ook heel dankbaar dat ze aan zijn school gedacht hebben.