Jardins de case of gezinstuinen

Als Stichting investeren we niet alleen in grote gemeenschappelijke groentetuinen, maar ook in kleinere jardins de case voor telkens één gezin. De vrouwen planten er fruit en groenten voor hun gezin en verkopen de overschotten op de markt voor extra financiële inkomsten.

Kleine moestuinen

Met het Jardins de case project zijn we gestart in 2019. Tot nu toe zijn we erin geslaagd om tweehonderd tuinen aan te leggen. De tuinen liggen dicht bij de huizen en hebben een oppervlakte van ongeveer 25 m².

In de dorpen selecteren we een aantal inwoners die over een klein stukje grond beschikken én gemotiveerd zijn om een tuintje aan te leggen en te bewerken. Het aantal tuinen per dorp varieert van twee tot dertien, afhankelijk van de interesse en de beschikbaarheid van de grond. Onze landbouwkundigen geven hen zaaigoed om op te starten en leren hen niet alleen hoe lokale groenten te telen, maar ook hoe ze die kunnen verwerken en bewaren.

Sidi en Moussa, onze twee landbouwkundigen, spelen een cruciale rol in dit project. Zij geven de vrouwen de nodige technische ondersteuning en leggen hen bijvoorbeeld uit wanneer je best wat kan aanplanten en hoe ze het meest rendement kunnen halen uit de moestuinen. Sidi en Moussa gaan regelmatig ter plaatse en kunnen zo heel gericht de vragen van de vrouwen beantwoorden. Eens de oogst binnen is, leren de vrouwen ook hoe ze die kunnen verwerken én bewaren.

Kleine moestuinen

In het dorp Kakara poseert Bibi Adam, lachend op de foto, trots met de geoogste tomaten.

“In mijn tuintje kweek ik okra, tomaten en chili. Als ik een groentesaus wil bereiden, heb ik altijd bij de hand wat ik nodig heb. Ik hoef nu niet meer naar de markt om daar minstens 500 CFA uit te geven aan ingrediënten. Mijn moestuin bespaart me dus wel wat geld. Soms is de oogst zo goed dat ik een deel kan verkopen. Ik kan nu mijn hele gezin voeden. En ook regelmatig groenten op tafel zetten zoals jullie voedingsdeskundige ons adviseert. Ik heb mijn tuin nu vier jaar. Sindsdien is het leven voor mij eenvoudiger en heb ik een zekere gemoedsrust”.

Kleine moestuinen

Een andere dame getuigt dat de voordelen van de moestuinen enorm zijn. Toen zij nog geen moestuin had, piekerde ze dagelijks over hoe ze aan voldoende geld zou geraken om groenten te kopen voor haar gezin. Nu ze zelf groenten kan kweken, heeft ze die zorg niet meer. Ze heeft ook minder discussies met haar man omdat ze onafhankelijker is geworden. Ze hoeft geen geld meer aan hem te vragen om boodschappen te doen.

Beide dames benadrukken dat de steun van de twee landbouwkundigen van onze Stichting voor hen zeer belangrijk is. Dankzij hun steun houden ze vol want het is niet altijd eenvoudig.

Jammer genoeg kampen heel wat dorpen met onvoldoende watervoorziening waardoor de vrouwen de jardins de case in het droogseizoen niet kunnen gebruiken. Gevolg is dat de tuinen verwaarloosd en verlaten worden. Gelukkig zijn meer dan de helft van de tuinen nog wel functioneel. Willen we dat alle aangelegde tuinen functioneel blijven, dan moeten we absoluut middelen vinden om alle dorpen van degelijke waterputten te voorzien.

De aanleg van één waterput met pomp en bewaartank kost ongeveer 2500 euro. Voor een waterput met drinkbaar water moet je dieper graven en mag je op ongeveer 7500 euro rekenen. Ook voor dit project blijven de financiële noden dus groot.