Kleine moestuinen voor vrouwen, grote meerwaarde

Als Stichting investeren we niet alleen in grote gemeenschappelijke groentetuinen voor telkens een vijftiental vrouwen, maar ook in kleine moestuinen voor telkens één gezin. Tot nu toe hebben we meer dan 180 tuinen aangelegd in de regio’s Tchaourou en N’Dali. Onze twee landbouwkundigen spelen daarbij een cruciale rol. Zij geven de vrouwen de nodige technische ondersteuning, leggen uit wanneer je best wat kan aanplanten en hoe ze het meest rendement kunnen halen uit de moestuinen. Zij volgen regelmatig op en kunnen zo heel gericht de vragen van de vrouwen beantwoorden.

Kleine moestuinen

Chams-Dine Baguiri, onze communciatieverantwoordelijke in Benin, vergezelt zijn collega’s af en toe en verzamelde recent enkele reacties van vrouwen die een eigen moestuin hebben.

Kleine moestuinen

In het dorp Kakara poseert Bibi Adam, lachend op de foto, trots met de geoogste tomaten.

“In mijn tuintje kweek ik okra, tomaten en chili. Als ik een groentesaus wil bereiden, heb ik altijd bij de hand wat ik nodig heb. Ik hoef nu niet meer naar de markt om daar minstens 500 CFA uit te geven aan ingrediënten. Mijn moestuin bespaart me dus wel wat geld. Soms is de oogst zo goed dat ik een deel kan verkopen. Ik kan nu mijn hele gezin voeden. En ook regelmatig groenten op tafel zetten zoals jullie voedingsdeskundige ons adviseert. Ik heb mijn tuin nu vier jaar. Sindsdien is het leven voor mij eenvoudiger en heb ik een zekere gemoedsrust”.

Kleine moestuinen

Een andere dame getuigt dat de voordelen van de moestuinen enorm zijn. Toen zij nog geen moestuin had, piekerde ze dagelijks over hoe ze aan voldoende geld zou geraken om groenten te kopen voor haar gezin. Nu ze zelf groenten kan kweken, heeft ze die zorg niet meer. Ze heeft ook minder discussies met haar man omdat ze onafhankelijker is geworden. Ze hoeft geen geld meer aan hem te vragen om boodschappen te doen.

Beide dames benadrukken dat de steun van de twee landbouwkundigen van onze Stichting voor hen zeer belangrijk is. Dankzij hun steun houden ze vol want het is niet altijd eenvoudig.

Het grootste probleem waar ze mee te kampen hebben, is het gebrek aan water tijdens het droogseizoen.

Ook in de toekomst zal de Stichting nog verder investeren in de kleinere moestuinen én de grote gemeenschappelijke groentetuinen.