Maandverbandenproject – Alle meisjes altijd naar school !

Het project ‘maandverbanden’ loopt in zes lagere scholen. Met het project willen we ervoor zorgen dat meisjes niet meer spijbelen en thuis blijven omdat ze hun maandstonden hebben. Doel is dat ze gewoon vijf dagen per week naar school blijven gaan net zoals hun mannelijke klasgenootjes.

Maandverbandenproject

Het project is een initiatief in partnerschap met de Stichting Claudine Talon, de FCT. FCT verdeelt niet alleen herbruikbare maandverbanden, maar verzorgt ook sensibiliseringsacties en opleidingen. In totaal hebben we 500 maandverbanden aangekocht bij de FCT en verdeeld over de zes scholen.

Marcienne Houénou, directeur van onze Stichting in Benin, legt uit waarom het project zo belangrijk is : “Vandaag zijn er meisjes van het vierde leerjaar van de lagere school die al menstrueren. Zij schrikken daar van en voelen zich beschaamd omdat er dan soms vlekken op hun kleding zitten. Om dat te vermijden en ook omdat andere kinderen hen soms uitlachen, komen ze tijdens hun menstruatieperiode niet naar school. Zo blijven ze iedere maand telkens ongeveer vier dagen tot een week thuis. Hun schoolresultaten lijden daar natuurlijk onder en vaak stoppen die meisjes dan ook gewoon met school. Om die ketting te doorbreken, heeft Rotary mee de schouders gezet onder het maandverbandenproject.”

Ieder zakje bevat vier maandverbanden, voldoende voor één dag. Na school wassen de meisjes de maandverbanden uit zodat ze ze de volgende dag opnieuw kunnen gebruiken.

Tijdens de sensibiliseringsacties leggen we het belang van het project uit aan het onderwijzend personeel en aan de oudervereniging. We vragen ook aan de moeders om hun dochters te helpen en bij te staan in deze belangrijke fase van hun leven. Ook leggen we de berekening van de menstruaticyclus uit. Via demonstraties tonen we hoe ze de maandverbanden moeten wassen en hoe ze ze moeten dragen om vlekken te voorkomen. De moeders en hun dochters zijn in ieder geval blij dat de Rotary Foundation en de gemeenten Mechelen en Bierbeek dankzij hun financiering het maandverbandenproject hebben mogelijk gemaakt.

Enkele foto’s van de sensibiliseringsacties in de lagere school van Kassouala.