Opnieuw een Run for Boko na twee jaar pauze

Run for Boko

Na twee jaar onderbreking wegens de coronapandemie heeft de vzw Le 5e monde haar Run For Boko opnieuw kunnen organiseren. De vijfde editie van de tocht Run for Boko vond plaats van 6 tot 10 april 2022. De tocht maakt deel uit van het sportieve en culturele solidariteitsproject van Le 5e monde. De deelnemers laten zich sponsoren en zamelen geld in bij vrienden en familie in België om zo het ziekenhuis van Boko financieel te steunen. Het doel was om 80 kilometer te stappen van het hospitaal Saint-Martin in Papané naar het hospitaal Saint-Jean-de-Dieu in Boko. En dat op vier dagen tijd.

Tienduizend euro voor het hospitaal van Boko

Uiteindelijk bracht Run for Boko 5 maar liefst tienduizend euro op ! Met die middelen kan het hospitaal van Boko de orthopedische missie van december 2021 volledig financieren: een team van het Heilig Hartziekenhuis van Leuven voerde toen 19 chirurgische ingrepen uit op 17 patiënten (kinderen met misvormde benen).

Dag na dag

Net zoals de voorgaande jaren was het voor de deelnemers een onvergetelijke ervaring. Het was een tijd van ontdekkingen, ervaringen uitwisselen en vriendschappen opbouwen tussen Belgen en Beniners. Volg hier het fotoverslag van de 4-daagse tocht.

Dag 1

De Run For Boko 5 startte op 6 april om stipt 6.30 uur aan het ziekenhuis van Papané. Van daar ging het rechtstreeks naar de oude spoorlijn van Tchaourou. Op die eerste dag stapten mee : de 15 leden van Le 5e monde, dr. Emile Kouthon, de directeur en verschillende collega’s van het ziekenhuis van Saint-Martin de Papané, enkele nieuwsgierigen, en niet te vergeten Chams-Dine Baguiri, de communicatieverantwoordelijke van onze Stichting in Benin en de auteur van dit verslag. De temperaturen waren hoog, maar niet té intens die eerste dag. Na ongeveer 6 uur en 30 minuten stappen, kwam de groep blij maar tevreden aan in Guinirou, de eindhalte van de eerste dag. Iedereen was heel gemotiveerd om de volgende dag verder te stappen.

Dag 2

De tweede dag vertrok de groep aan het oude treinstation van Tchatchou. De leden van Le 5e monde lijken de brandende zon niet te voelen. In kleine, verspreide groepjes stappen ze moedig verder. De omgeving is vrij groen. Regelmatig stoppen de wandelaars om wat te recupereren en hun honger en dorst te stillen. De eindhalte van de tweede dag is in Badékparou.

Dag 3

Op de derde dag sluiten de directeur dr. Jean Agbégbanou en enkele collega’s van het Saint-Jean-de Dieu ziekenhuis in Boko aan. Iets voor 7 uur ‘s morgens vertrekken ze in Badékparou. Ze wandelen langs de hoogspanningslijnen en de steengroeve van Parakou. Rond de middag komen ze aan in Coteb, de eindhalte van dag 3.

Dag 4

Op de laatste dag is de groep stappers nog uitgebreider : niet alleen de directeur en collega’s van Saint-Jean-de Dieu, maar ook het team van onze Stichting, enkele leerkrachten van de lagere school Wansirou en andere sympathisanten stappen mee met Le 5e Monde . Om 06.40 uur staat iedereen klaar.
De leden van Le 5e Monde en onze communicatieverantwoordelijke hebben de tocht van 80 km volledig uitgestapt. In die hoge temperaturen is daar heel wat doorzettings- en uithoudingsvermogen voor nodig. De opluchting was dan ook heel groot bij aankomst.

Afkolftoestellen en babyweegschalen voor de ziekenhuizen

Nadat iedereen wat opgefrist was en wat gegeten en gedronken had, was het tijd voor ‘de kers op de taart’. Jean-Marc Dumont, één van de leden van Le 5e Monde, overhandigde namens Partenamut, zijn werkgever, 420 afkolftoestellen en 70 babyweegschalen aan het hospitaal van Boko. De directeur nam het materiaal in ontvangst en wees erop dat de toestellen gedeeld zullen worden met het hospitaal Saint-Martin van Papané en de gezondheidscentra uit de buurt.

Nog enkele sfeerfoto’s


Enkele deelnemers aan de Run for Boko 5 blikken terug

Emilie Vermylen, coördinator van Run for Boko 5

Run for Boko - Emilie Vermylen

De vierdaagse trektocht was een echte uitdaging. Telkens heel vroeg uit de veren en stappen onder een brandende zon, we hebben echt onze grenzen verlegd. We waren een gemengd team van Belgen en Beniners en dat was heel leuk. Naast de vrijwilligers van Le 5e monde, stapten ook artsen en andere medewerkers van de hospitalen van Papané en Boko, het team van Hubi & Vinciane en nog enkele andere enthousiastelingen met ons mee. De sfeer zat er goed in. Onderweg trokken we door dorpen en maakten we kennis met nog andere Beniners en hun leefwereld. Het was echt indrukwekkend. En de Beniners verwelkomden ons zoals gewoonlijk met open armen.


Yves Aloukoutou, chirurg in het Saint-Jean de Dieu ziekenhuis van Boko

Run for Boko - Yves Aloukoutou

Ik vond het een hele aangename ervaring. Met de tocht ondersteunden we niet alleen een humanitair project m.n. hulp voor de arme en kwetsbare patiënten van het hospitaal van Boko, maar moesten we ook sportief en fysiek presteren. We hebben heel wat afgezweet… Run For Boko staat eigenlijk symbool voor het doorzettingsvermogen van alle betrokkenen om mensen in nood te helpen. Echt een welgemeende dankjewel aan alle deelnemers.


Clementine

Run for Boko - Clémentine

Ik ben toch wat emotioneel nu de trektocht gedaan is en we op onze bestemming zijn aangekomen. Het is uiteindelijk ook het orgelpunt van al onze voorbereidende activiteiten in België. Ik ben echt heel blij. Alles verliep vlot en zonder problemen. We hadden natuurlijk ook een hele goede begeleiding. Het was echt leuk.


Nicolas

Run for Boko - Nicolas

Dit was mijn tweede deelname aan Run For Boko. De eerste keer hebben we het parcours met de fiets afgelegd. Nu hebben we gestapt en dat was toch helemaal anders. Je had nu veel meer kans en gelegenheid om te praten en uit te wisselen met de andere deelnemers én met de mensen onderweg. Ik ben echt heel fier op wat mijn team gepresteerd heeft. Mijn benen voelen wel pijnlijk aan, maar dat neem ik er graag bij.


Geraldine

Run for Boko - Géraldine

Voor mij was het mijn derde deelname aan de Run for Boko. De trektocht zit erop, maar ik zou morgen opnieuw kunnen wandelen. De editie van 2022 was mijn topeditie omdat we tijdens het wandelen echt onze ervaringen konden delen met de Beniners en omgekeerd. Het was echt leuk.


Jean-Marc Dumont

Run for Boko - Jean-Marc Dumont

Ik moet toegeven dat ik moe ben. Dit was mijn eerste deelname aan Run For Boko.. Het was een zeer mooie ervaring. Vooral de combinatie van het humanitaire én het sportieve aspect trok mij aan. Zoveel kilometers afleggen in die temperaturen was zeker niet gemakkelijk. We vertrokken dan ook altijd‘s morgens heel vroeg om de hitte voor te zijn. Het feit dat Belgen én Beniners samen die tocht aflegden, maakte de trektocht nog extra speciaal.


Jean Agbégbanou, directeur van het Saint-Jean de Dieu hospitaal in Boko

Run for Boko - Jean Agbégbanou

Ik heb de laatste twee dagen van de Run for Boko meegestapt met de groep. Het was echt heel goed. Ik kon zelf niet geloven dat ik op twee dagen tijd 40 km had afgelegd. Mijn collega’s dachten ik het niet zou volhouden, maar het is mij toch gelukt.

Run for Boko is echt een heel goed initiatief. Ik wil dan ook Pascal Laviolette, de initiatiefnemer, bedanken. En Emilie, die voor de eerste keer de coördinatie verzorgde, heeft dat heel goed gedaan. Een welgemeende dankjewel voor Emilie en het hele team van le 5e monde. En ook een speciale dankjewel aan Jean-Marc Dumont, één van de deelnemers, die namens zijn werkgever Partenamut meer dan 400 afkolftoestellen en 70 babyweegschalen heeft geschonken