Vorming gezonde voeding – screening van ondervoede kinderen

Eric Dossou-Gbéyé, de voedingsdeskundige van de Stichting, organiseert een vorming over gezonde voeding en een screening van ondervoede kinderen in Toboukparou.

Reportage door Chams-Dine Baguiri, communicatieverantwoordelijke van de Stichting in Benin

Eric Dossou Gbété tijdens de vorming met de vrouwen van Toboukparou
Eric Dossou Gbété tijdens de vorming met de vrouwen van Toboukparou

De Stichting Hubi & Vinciane blijft verder strijden tegen ondervoeding in Benin. Op vrijdag 7 mei 2021 bezoekt Eric Dossou-Gbété, de voedingsdeskundige van de Stichting, Toboukparou, een dorp in de gemeente Parakou. Op het menu: een sessie rond gezonde voeding, een kookdemonstratie en een screening van ondervoede kinderen.

Tijdens een voorlichting over gezonde voeding en een kookdemonstratie, leert Eric Dossou-Gbété, de voedingsdeskundige van de Stichting de vrouwen van het dorp Toboukparou, een dorp in de gemeente Parakou, uit welke voedingsgroepen een goede maaltijd bestaat.

Het is ongeveer 9 uur als Eric Dossou-Gbétè aankomt op de verzamelplaats waar de sessie plaatsvindt. De fijne regen die bij zonsopgang over de stad Parakou is gevallen, zorgt voor een frisse lucht die aankondigt dat het een mooie dag zal worden. De voedingsambassadrice (Femme Ambassadrice de Nutrition) heeft heel wat vrouwen gemobiliseerd die onder de palaverboom zitten te wachten. Na de begroetingen en een grapje van Eric om het ijs te breken, gaat de sessie van start.

Vorming gezonde voeding en screening van ondervoede kinderen
De oplettende vrouwen die klaar zitten om Eric’s vragen te beantwoorden

Eric speelt een vraag- en antwoordspel om zoveel mogelijk informatie te krijgen over de voedingsgewoonten van deze gemeenschap. De vrouwen die de juiste antwoorden geven, krijgen kleren als beloning. Na deze eerste stap gebruikt Eric de antwoorden van de vrouwen om elk levensmiddel in een bepaalde categorie in te delen. In het kort worden drie categorieën genoemd : voedingsmiddelen voor kracht (granen, knollen, wortels), voor bescherming (groenten en fruit) en voor de groei (vlees, vis en afgeleide producten; peulvruchten en oliehoudende zaden).

De bonenpuree wordt gekookt
Vrouwen worden opgeleid in de bereiding van bonenpuree – De bonenpuree wordt gekookt – De schotel is klaar om te verdelen

Eric Dossou Gbétè geeft instructies aan de vrouwen tijdens het koken van de bonenpuree.
Zoals gebruikelijk tijdens de vormingssessies geeft Eric ook een kookdemonstratie. De vrouwen van Toboukparou worden ingewijd in de bereiding van bonenpuree. Dit plaatselijke gerecht, “Adowè” genoemd in het Fon, wordt verrijkt met cassavebladeren. De voedingsdeskundige beveelt de puree aan voor kinderen van 6 tot 59 maanden. Volgens hem is deze maaltijd evenwichtig en bevat ze voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.

Tijdens dezelfde sessie worden kinderen van 6 tot 59 maanden gescreend. Onder hen zijn er twee gevallen van acute ondervoeding : één matig en één ernstig zonder complicaties. Eric geeft advies aan de moeders van de ondervoede kinderen. Hij raadt hen onder meer aan om extra aandacht te geven aan de samenstelling van evenwichtige maaltijden zoals sojapap, maïspap verrijkt met pindapasta en groentesaus met geplette vis.

25 kinderen worden gescreend
25 kinderen worden gescreend: twee blijken ondervoed

De vrouwen van Toboukparou zijn blij met Eric’s bezoek aan hun dorp. Jeanne Kassa, de voedingsambassadrice, bedankt hem in naam van haar dorpsgenoten. “We kunnen nu bonenpuree maken voor onze kinderen. Het is eenvoudig en vereist niet veel middelen. Zij engageren zich om de adviezen die zij tijdens deze boeiende sessie hebben gekregen, toe te passen in de strijd tegen ondervoeding. “