Aquaponics : Integrale productie van vissen en groenten

De Stichting heeft verschillende pogingen ondernomen om een efficiënte en duurzame oplossing te vinden tegen ondervoeding. Bij deze zoektocht werd er een integraal systeem voor de productie van groenten en vissen gevonden, dat voordien reeds in Zuid-Afrika werd gebruikt.

Aquaponics is een systeem dat de teelt van planten verbindt met de kweek van vissen. De uitwerpselen van de vissen worden als meststof gebruikt voor de planten die op hun beurt fungeren als een biologische filter. De nutriënten, noodzakelijk voor de groei van de planten, komen vrij door een bacteriële transformatie van de afvalstoffen van de macro-organismen (vissen) in elementen die assimileerbaar zijn door de planten.

Nadat verschillende groenten succesvol werden getest, is het volgende doel de promotie van dit kleinschalige integrale en ecologische systeem voor de productie van vissen en groenten.

De samenwerking bij Aquaponics

Vijf systemen werden geïnstalleerd waarvan één bij CIAP (Centre D’Innov’Action de Parakou), twee aan de Universiteit van Parakou en twee op de boerderij van Sokounon. De twee laatste zijn partners van de Stichting. De boerderij van Sokounon engageert zich voor de visibiliteit van de productie, terwijl aan de Universiteit van Parakou verschillende studies worden uitgevoerd (haalbaarheid, financieel…).

Vorming van de ambassadeurs

Tijdens de installatieperiode van de aquaponics systemen werden theoretische en praktische trainingen bijgewoond door 17 ambassadeurs om een goede informatieverspreiding te garanderen. Ze moeten in staat zijn aquaponics te ontwerpen, produceren en bewaken nadat de experts zijn vertrokken.

Het behaalde resultaat bij verschillende groenten

Verschillende groenten werden uitgetest in het aquaponics systeem met als doel hun bruikbaarheid bij de heersende klimatologische condities te evalueren. Na drie maanden kon vastgesteld worden, dat sla, amarant, ajuin, Afrikaanse aubergine, peterselie, selder en prei goede resultaten opleveren.

De vissen

Na enkele maanden, waren de vissen klaar voor consumptie. De voorbije maand werden 15 vissen geoogst per systeem. Deze vissen zijn vlezig en hebben een lekkere smaak.

Opmerkelijk succes waar we verder mee aan de slag gaan.