Een bananenplant voor elke vrouw

Project van de Stichting Hubi & Vinciane in Benin,
gefinancieerd door STAD LEUVEN

Het bananenproject van SHV, in samenwerking met Stad Leuven, past in het vernieuwde programma voor Bestrijding van Ondervoeding.

Samen met de lokale partners komt er een demonstratiesite, zullen bananenplantages worden voorzien in ziekenhuizen en lagere scholen, en krijgen minimum 150 vrouwen een opleiding om zelf bananenplanten te kweken.

Doelstellingen zijn (1) het verbeteren van de voedselzekerheid door een aanbod van meer evenwichtige voeding en (2) de financiële autonomie van vrouwen, die behalve de kweek van de bananenplanten ook aanleren hoe ze afgeleide producten kunnen maken (bv. chips en meel) en verkopen op lokale markten. Centraal staan het engagement van alle betrokken partijen en de opbouw van partnerschap. De Stichting spant zich in om te ‘leren doen’ en ‘al doende te leren’, en aldus samen met het Beninese volk een droom te realiseren.

Ervaringen delen tussen Noord en Zuid is een leidraad voor ons, ook door Belgische jongeren de mogelijkheid te bieden een stage te doen in Benin of hen uit te nodigen via Leuvense scholen voor infosessies rond de teelt van bananen en het belang ervan in een evenwichtige voeding.