Lisa en het bananenproject

Na meer dan twee maanden in Parakou voel ik mij al goed geïntegreerd. Mede dankzij de Beninse kledij die ik heb laten maken, mijn nieuwe attitude Béninoise en de mensen die ik ontmoet heb. Ik word wel nog dagelijks nageroepen door mensen op straat met ‘Yovo,Yovo! ‘of ‘Baturéééé!’ wat ‘blanke’ betekent.

Mijn stage verloopt goed. De afgelopen weken heb ik de kans gekregen om de lokale werknemers van de Stichting goed te leren kennen. Ik werk vooral samen met madame Antoinette. In het begin kwam ze wat intimiderend over omdat zij die typische Beninse confidence heeft. Langzamerhand heb ik een heel andere kant van haar leren kennen en nu schieten we goed op met elkaar. Ze heeft me meegenomen naar een misviering, ik heb haar familie ontmoet en ze heeft me uitgenodigd om haar eens thuis te bezoeken!.

Voor de Stichting werk ik mee aan het project ‘Chaque Femme un Bananier’. Ik heb een businessplan opgesteld voor vrouwen die een bananenplantage willen opstarten en enkele dorpjes bezocht die deel uitmaken van het project. Het was heel mooi om de reactie van de vrouwen te zien bij het ontvangen van de bananenplanten.

Ik heb zelf ook de handen uit de mouwen gestoken en ben begonnen met het produceren van afgeleide producten van bananen.

Mijn eerste poging, bananenwijn maken, is jammer genoeg mislukt bij gebrek aan de juiste middelen. Het proces leverde wel veel plezier op, vooral het openen van de wijnflessen was erg spectaculair én verfrissend: ik heb als het ware een douche van bananenwijn over mij heen gekregen!

In tegenstelling tot de wijn, waren de bananenchips wel succesvol, oef! Die hebben een Beninse vriendin, Clémence en ik samen gemaakt en verkocht. De chips vielen erg in de smaak bij de marktbezoekers. We hebben ook bananenbloem gemaakt. Hiervan hebben we een taart gebakken en pâte (typisch Benins gerecht) gemaakt. En we hebben nog inspiratie voor de komende tijd.

Ik ben de Stichting heel dankbaar voor deze unieke ervaring. Hier wil ik wil zeker nog terugkomen en het geeft me ook zin om andere plaatsen van Afrika te verkennen!

Bezoek aan het Centre De Promotion Sociale De Tchaourou. Kleine photoshoot gedaan met twee studentes haartooi.

Samen met Clémence onze bananenchips verkopen op straat.

Vrouwen ontvangen hun 3 bananenplanten