Een werkdag met Moussa Ousmane Yaya

Eén van de verantwoordelijken voor de opvolging van de landbouwprojecten

Mijn naam is Moussa Ousmane Yaya, ik ben afkomstig uit Nikki, ten noorden van Parakou. Ik heb een licentiediploma in Landbouw en Ecologie, ben 31 jaar en ben vader van 2 kinderen. Met ons gezin wonen we in Parakou. Ik spreek vlot Bariba, Dendi en Frans.

Volg ons even op een gewone werkdag.

Het is woensdag, 7u30 en nog een beetje fris. Vandaag trekken we naar Gnambouan om er groep rijstboeren te ontmoeten. Er wacht ons een stevige rit. Met onze moto’s geraken we ter plekke, maar we moeten nog een tijdje wachten tot ze er allen zijn.

We willen hen sensibiliseren om bepaalde noodzakelijke kunstmeststoffen (NPK, Ureum) te gebruiken. We leggen hen, na de gebruikelijke begroeting, uit hoe ze die meststoffen best gebruiken: het belang de dosering voor verschillende types ondergrond en gewassen. Om hen te motiveren beloven we dat de Stichting zich engageert om hen te begeleiden bij de productie van een halve hectare rijst elk.

Het is 12u als we de terugweg aanvatten. We hebben een stop gepland in Tékparou. Hier heeft is de tractor uit Tchaourou gekomen om de percelen van 10 producenten te bewerken. Samen goed voor 5 hectare arachideteelt. Dit was niet evident, want er er zijn nauwelijks mensen te vinden in de regio die een tractor bezitten. We vernemen dat er sindsdien nog geen druppel regen is gevallen. Toch delen we de arachidezaden nu uit; Er valt geen tijd meer te verliezen. Er moet nu gezaaid worden.

Om 14u20 is iedereen aanwezig, mannen en vrouwen, allen zeer gemotiveerd.

Met behulp van de weegschaal verdelen we de inhoud van de grote zakken zodat elke producent 30 kg krijgt van deze mooie granen. We noteren de namen van elk van hen. We wisselen nog wat informatie uit en springen terug op onze moto’s.

Om 17u30 zijn we weer thuis.