Gilles de Kerchove en Herman Van Rompuy gaan mee op inleefreis naar Benin

Van 7 tot 17 maart reisden Gilles de Kerchove, de nieuwe voorzitter van onze Stichting, en Herman Van Rompuy, voorzitter van de adviesraad van onze Stichting naar Benin. Samen met Pascale Van Assche, Marc Croonen, Marcienne Houenou, respectievelijk gedelegeerd bestuurster, bestuurder en lokale directrice van onze Stichting en met de ereconsul van Benin in België, dr Benoit Akando, bezochten ze er onze verschillende programma’s en projecten. Ze ontmoetten er ook verschillende vertegenwoordigers van de Beninse lokale, regionale en nationale overheid en de NGO-partners. Hun steun/ ‘buy in’ is namelijk erg belangrijk voor het succes van onze projecten.

Hier vind je alvast een korte fotoreportage.

Zo werd de delegatie in audiëntie ontvangen door Dr Hounkpatin, Minister van Volksgezondheid, en zijn kabinetschef, door mevrouw Tognifodé, Minister van Sociale Zaken en Microfinanciën, door de Secretaris-Generaal en zijn team van het Ministerie van Landbouw en door mevrouw Mariam Chabi Talata, Vice-Presidente van Benin en haar kabinetschef. Het was een unieke gelegenheid om kennis te maken en verslag uit te brengen over de projecten van de Stichting in de verschillende domeinen.

Een bezoek aan het hospitaal Saint-Martin de Papané – het hospitaal waar Hubi destijds als arts-directeur werkte -kon uiteraard niet op de planning ontbreken. De directeur Emile Kouthon sprak op heel emotionele wijze zijn medeleven uit aan Pascale naar aanleiding van het overlijden van haar vader, ‘hun pépé Piet’ die veel voor het ziekenhuis in Papané betekend heeft. Vervolgens staat een bezoek aan de koning van Tchaourou op het programma. Later die dag gaat de reis naar de basisschool van Sounon-Boro waar de landbouwkundigen van de Stichting samen met de leraren en de leerlingen een moestuin hebben aangelegd.

De delegatie bezoekt het laboratorium van professor Ibrahim Toko van de universiteit van Parakou. Hij leidt er een mede door ons gefinancierd onderzoeksproject rond aquaponics.. Dr Mama Sisi, Directeur Départemental de Santé van Borgou, ontvangt de Stichting voor een bespreking van de gezamenlijke projecten. Nadien vertrekt de delegatie naar de gemeente N’dali en bezoekt samen met de burgemeester het nieuwe project ‘gemeenschappelijke moestuinen’ dat door de Stichting gefinancierd en door haar landbouwkundigen technisch ondersteund wordt.

Een volgende stop is de basisschool van Boko waar de Stichting samen met Rotary een waterput installeerde. ’s Avonds wordt de delegatie uitgenodigd bij de aartsbisschop van Parakou, een traditie die bij elk bezoek in ere wordt gehouden. Op zaterdag staat een bezoek aan de opleidingsboerderij van Sokounon op het programma. Dat centrum is sinds 2015 partner van de Stichting. Er werd een demonstratiesite voor waterirrigatie met watertoren geïnstalleerd, de verschillende kweekprogramma’s werden geoptimaliseerd, er werden melkgeitjes geïntroduceerd, een bureel en winkeltje werden gebouwd en recent werd het logement voor de vele stagiaires grondig gerenoveerd.

De reis gaat verder naar Kassouala, een dorp op de grens met Nigeria waar momenteel verschillende projecten lopen: een waterput voor de school, het maandverbandenproject voor de jonge meisjes, de renovatie van het gezondheidscentrum, de aanleg van een gemeenschappelijke groentetuin en workshops rond gezonde voeding.