Het Gezondheidscentrum Kassouala is weer open! 

Kassouala

We spraken met Marie, een inwoonster van Kassouala die gebruik maakt van het gezondheidscentrum:

Marie: “Hallo, ik ben Marie. De heropening van ons gezondheidscentrum heeft echt een groot verschil gemaakt voor ons. Voorheen moesten we meer dan 25 kilometer reizen naar het ziekenhuis in Papané, vaak met de motor. Dat was erg lastig, vooral voor zwangere vrouwen.”

Vraag: “Hoe is jouw ervaring met het centrum sinds de heropening?”

Marie: “Toen het centrum begin 2024 weer openging, was ik zwanger van mijn derde kind. Ik was zo blij dat ik niet meer zo ver naar Papané hoefde voor de bevalling. Mijn dochter is geboren in een veilige omgeving met goede dokters om ons heen.”

Vraag: “Wat is er verbeterd sinds het centrum is opgeknapt?”

Marie: “Er is veel verbeterd. Het gebouw is helemaal vernieuwd, met woonruimte voor het personeel, dus er is altijd iemand beschikbaar om te helpen. Er is nu ook een plek voor voorlichting en inentingen, wat echt handig is. Daarnaast hebben we altijd schoon drinkwater dankzij een nieuwe waterput met zonnepanelen.”

Vraag: “Welke uitdagingen moeten nog worden aangepakt?”

Marie: “Hoewel het centrum veel beter is geworden, zijn er nog steeds enkele uitdagingen. Het zou bijvoorbeeld veiliger zijn als we het terrein kunnen afsluiten, zodat er geen dieren of ongewenste bezoekers kunnen binnenkomen. Meer zonnepanelen zijn nodig om ervoor te zorgen dat het centrum altijd operationeel is, zelfs bij stroomuitval. “Een ambulance voor noodgevallen en meer medische apparatuur zouden ook helpen.”

Vraag: “Wat vindt de gemeenschap van de veranderingen?”

Marie: “Iedereen is erg dankbaar.” We kunnen nu medische hulp dicht bij huis krijgen, wat veel veiliger is. “Bevallingen verlopen nu veel beter en iedereen voelt zich veiliger met de dokters in de buurt.”

En tot slot: “Bedankt, Marie, voor het delen van je verhaal. “Wil je nog iets toevoegen?”

Marie: “Ik wil de Stichting en iedereen die heeft geholpen om het gezondheidscentrum weer te openen bedanken. Hun inzet heeft ons leven aanzienlijk verbeterd. Ik hoop dat er nog meer verbeteringen komen, zodat het centrum ons nog beter kan ondersteunen.”