Ian Thomas onder de indruk van onze projecten

Op vraag van de Stichting bezocht de Vlaamse zanger Ian Thomas onze verschillende projecten in Benin, met in zijn kielzog Andreas Janssen van 28VISUALS die er een boeiende documentaire over maakte.

Het lokale team was oprecht trots om hem te begeleiden, zijn enthousiasme was aanstekelijk. Het startpunt van zijn bezoek viel samen met de plaats waar ook het verhaal van de Stichting startte. Het was immers in het hospitaal Saint Martin in Papané dat Hubert Adriaens (Hubi), in 1977 aan de slag ging.

Onder begeleiding van Directeur Dr Kouthon bezocht hij de diensten pediatrie en materniteit, en ze stopten ook bij de gedenksteen ter ere van Hubi en Vinciane. Hij was tegelijk verwonderd over de degelijkheid van de zorgen en vol bewondering voor de inzet van het personeel en voor het engagement van de Stichting om de kwaliteit van het ziekenhuis te blijven verbeteren.

De volgende stop was de gemeenschapstuin van Koro, beheerd door een coöperatieve van een vijftiental vrouwen. Zoals gewoonlijk ging dit ‘buitenlands” bezoek gepaard met zang en dans – waar Ian met plezier bij aansloot. Hij nam ook deel aan de samenkomst van een AVEC-groep (Associations Villageoises d’Epagne et de Crédit) in Gnuinirou; via deze groep kunnen dorpelingen samen sparen en lenen voor de opstart van kleine ondernemingen.

In Parakou nam hij deel aan een door ons georganiseerde gratis screening voor diabetes en hypertensie, een nieuwe activiteit die kadert in het project detectie en behandeling van niet-overdraagbare ziekten bij volwassenen.

Een bezoek aan het nieuwe incubatiecentrum stond uiteraard ook op het programma. Hij kreeg toelichting over het onderzoek rond aquaponie en bodemanalyse, en mocht mee de kleine melkgeitjes voederen, een opdracht die hij met veel enthousiasme ter harte nam.

In Hôpital Saint-Jean-de-Dieu was Ian onder meer getuige van de resultaten van de orthopedische missie van de dokters Mulier, Van Poppel, Esteves en Vanderdonckt van het Heilig Hart hospitaal in Leuven.

In de basisschool van Bonsi werd Ian ontvangen door zo’n 300 leerlingen, waar plots één van zijn populaire liedjes door de luidsprekers schalde – spontaan begon hij mee te zingen en tientallen kinderen toonden al even enthousiast hun danspasjes.

Vervolgens ging reis verder.

Na een rit van 2 uur stapvoets rijden door de brousse kwam hij aan in het dorpje Gbéquina. Daar nam hij deel aan een kookdemonstratie en informatiesessie over gezonde voeding van onze voedingsdeskundige Eric Dossou-Gbete en één van zijn animatoren. Hij kreeg ook een bordje van de proteïnerijke maaltijd met veel groenten en kruiden, en het smaakte!.

Ian vond het een prachtige ervaring: “Het is geweldig om hier zijn. De mensen zijn zo gastvrij en enthousiast. En de blijdschap van de kinderen! Wat de Stichting hier doet, is echt fantastisch.”


Bekijk hier al een preview van de video die Andreas Janssen van 28VISUALS maakte over het bezoek van Ian Thomas aan Benin.