Inhuldiging van het ViaVia Travellers café in Grand Popo

Het resultaat van de vruchtbare samenwerking tussen Ecobénin en Joker dankzij de Stichting Hubi & Vinciane.

Centre NONVIGNON is een initiatief van Ecobénin, één van onze partnerorganisaties die duurzaam toerisme aanbiedt en daarnaast ook grote landbouwprojecten coördineert met aandacht voor ecologie en entrepreneurship. In het Centre Nonvignon startte Eco-Bénin een met een HORECA-opleiding voor jongeren uit armere milieus.

ViaVia

In België heeft onze Stichting al enkele jaren goede contacten met Joker. Joker bleek geïnteresseerd in de activiteiten van Ecobénin en Ecobénin in die van Joker. Joker startte immers een wereldwijd netwerk van Via Via Travellers Cafés op. En zo ontstond er dankzij de tussenkomst van onze Stichting een mooie samenwerking die recent leidde tot de opening van het allernieuwste ViaVia Travellers Café in het Centre Nonvignon in Grand Popo.

Op 31 oktober 2021 vierden we er de officiële inhulding in het bijzijn van Bob Elsen, oprichter en voormalig CEO van Joker, Jan Baeten, directeur van ViaVia Travellers Cafés, en Carl Devlies, voormalig staatssecretaris en schepen in Leuven. Ook enkele lokale hoogwaardheidsbekleders tekenden present. Voor onze Stichting waren Pascale Van Assche, Muriel Billiau en zestien inleefreizigers van de Rotary Clubs Leuven-Rotselaar en Roeselare én de zes Belgische stagiairs geneeskunde van de partij.

We werden ontvangen op het domein van het Centre Nonvignon door leerlingen van de opleiding HORECA. Het centrum ligt letterlijk op het strand van het toeristische Grand Popo naast de marinebasis, een stille maar betrouwbare buurman. Er is ook een restaurant waar de jongeren hun kennis in praktijk kunnen omzetten. Verder bouwt men nog een grote vergaderzaal, een constructie op palen , helemaal in hout. En ook enkele bungalows zullen klaar zijn om over enkele maanden de eerste toeristen te ontvangen.

De enthousiaste directrice Nadia had samen met de leerlingen de feestzaal mooi aangekleed met strikken en linten. De openingsceremonie startte met een filmpje en enkele toespraken en met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door Bob van Joker en Gautier, directeur van Eco-Bénin.

Daarna kregen de genodigden een rondleiding: we startten met een bezoek aan de burelen en de administratie in het kleinere oud-koloniale gebouw, vervolgens bezochten we de grote, goed-uitgeruste keukens en tot slot het openlucht restaurant, met zicht op het strand en de zee.

Genietend van een frisse bries en het geluid van de oceaan op de achtergrond werden we verwend met een zeer uitgebreid buffet met warme en koude gerechten. De leerlingen waren heel professioneel en zeer attentvol.

De avond werd afgesloten op de dansvloer ; de vergaderzaal was in allerijl door de studenten omgetoverd in een disco.

Alle aanwezigen waren zeer gecharmeerd door de directrice Nadia, haar personeel en de leerlingen van het opleidingscentrum en ervan overtuigd dat het ViaVia Travellers Café van Nonvignon een prachtige toekomst tegemoet gaat. Het Viavia-label gaat dat succes zeker bevorderen.