Interview met Adam Malla Issifou, verantwoordelijke van het incubatiecentrum

Chams-Dine Baguiri, onze communicatieverantwoordelijke in Benin, ging op bezoek bij Adam Malla Issifou, de verantwoordelijke van het incubatiecentrum in Tinré in de gemeente N’Dali. Een korte meet and greet….

Adam Mala

Adam, kan je je kort even voorstellen?

Mijn naam is dus Adam Mall Issifou. Ik heb een Master in Strategie, oprichting en overname van bedrijven behaald aan de Universiteit Montesquieu Bordeaux IV. Ook heb ik een Diplôme d’Etudes Professionnelles Approfondies (DEPA) van het Instituut voor Ondernemerschap in Mauritius. En vandaag volg ik nog een Master in Landbouwkundig Ondernemerschap.

Wat heeft je ertoe aangezet om te solliciteren voor de functie van verantwoordelijke van het incubatiecentrum?

Ik heb zelf verschillende bedrijven opgezet en ontwikkeld, onder meer M-RECYCLING BENIN, een bedrijf dat inktpatronen recycleert. Sinds 2007 sta ik in voor de promotie van een reeks bedrijven in verschillende sectoren zoals koolwaterstof, computerrecyclage en de digitale economie. Gedurende tien jaar was ik bedrijfsadviseur en medewerker van de coöperatieve SENS-BENIN Company, een dienstverlenende onderneming die solidaire ondernemingen en waardeketens adviseert en ondersteunt en opleidingen in ondernemerschap organiseert. Al die ervaringen hebben mij gemotiveerd om te kandideren.

Ik ben ervan overtuigd dat ondernemerschap en met name de ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) de enige manier is om meer werkgelegenheid te creëren en de armoede terug te dringen. Daarom wil ik mijn competenties ten dienste stellen van de plaatselijke economische ontwikkeling van de gebieden Borgou en Alibori.

Adam Mala

Welke prioriteiten heb je voor jezelf gesteld?

Onze absolute prioriteit is de groei van de geïncubeerde bedrijven. Om dat doel te bereiken moeten we alle mechanismen en tools in het werk stellen die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de geïncubeerde bedrijven.

Nog een afsluitend woord?

Ik ben blij dat Stichting Hubi & Vinciane zoveel doet voor de lokale economische ontwikkeling en vooral voor de jongeren die de toekomst van Benin zullen maken. Het initiatief is fantastisch. Er bestond immers nog geen incubatiecentrum. Het wordt het allereerste centrum in de regio dat echt aan de noden van jonge ondernemers beantwoordt.