Sandrine Platteau, ambassadrice van België in Benin, bezoekt onze projecten

Sandrine Platteau

“Beperkte middelen, grote impact”, zo kenmerkt Sandrine Platteau Stichting Hubi & Vinciane na een bezoek aan onze projecten in Benin. Het was dan ook een uitgebreid en intensief programma dat ons lokale team in Benin voor de ambassadrice tot in de puntjes had uitgewerkt. Op drie dagen tijd maakte ze kennis met de verschillende domeinen waarin de Stichting via haar projecten een verschil wil maken.

Bezoek Sandrine Platteau aan de Stichting

Voor het domein gezondheidszorg bezocht ze de 2 partnerziekenhuizen. In hôpital Saint-Martin in Papané werd ze rondgeleid door directeur Emile Kouthon die erop aandrong dat bijna alle infrastructuur via de Stichting gefinancierd was en bleef de delegatie even stilstaan bij de gedenksteen die er ter ere van Hubi & Vinciane werd opgericht. In hôpital St Jean de Dieu kon ze ervaren hoe schrijnend het gebrek aan bedden is op de dienst materniteit, met zo’n 40 opnames van hoogzwangere vrouwen per dag.

Voor de domeinen landbouw en ondernemerschap bezocht ze één van de nieuw-aangelegde gemeenschappelijke moestuinen en kreeg ze een rondleiding in de opleidingsboerderij van Sokounon. Samen gingen we ook op audiëntie bij de rector van de universiteit van Parakou, en kreeg ze een rondleiding op de onderzoekssite van het project Aquaponic dat door de Stichting gefinancierd wordt.

Van onze activiteiten in het domein evenwichtige voeding kon ze letterlijk mee proeven tijdens een kookworkshop georganiseerd door één van onze lokale medewerkers in één van de dorpjes, en kreeg ze toelichting over de inclusieve aanpak ter bestrijding van ondervoeding de screening en opvolging van baby’s en jonge kinderen.

Dat we ook in scholen een gezonde en evenwichtige voeding promoten kon ze vaststellen tijdens een bezoek aan de Bonsi basisschool. De schoolmoestuin, aangelegd met de ondersteuning van onze landbouwkundigen, zorgt ervoor dat de kinderen ’s middags kunnen genieten van een groenterijke maaltijd. De ambassadrice maakte er ook kennis met de FAN of Filles Ambassadrices de Nutrition die hun klas- en schoolgenootjes proberen te overtuigen van het belang van een goede hygiëne en gezonde voeding.

Bezoek Sandrine Platteau aan de Stichting

Het verraste Sandrine Platteau vast te stellen hoe onze Stichting een positieve impact heeft op het dagelijkse leven van honderdduizenden mensen. En dat met – in vergelijking tot andere organisaties – relatief beperkte middelen.

Ze apprecieerde ook ten zeerste onze transversale en geïntegreerde aanpak van de malnutritieproblematiek. We beperken ons met onze projecten niet tot het domein voeding, maar investeren ook actief in de aanverwante domeinen landbouw, ondernemerschap, onderwijs, gezondheidszorg en ecologie.

Naar de toekomst toe hoopt Sandrine Platteau dat onze projecten autonomer kunnen worden met een duurzame en structurele financiering, zodat ook andere Beninse regio’s kunnen worden bereikt.

Zowel het Beninse als het Belgische team waren erg blij en vereerd met het bezoek van de ambassadrice aan onze projecten.

Facebook

Bekijk hier het filmpje dat gemaakt werd van haar werkbezoek aan de Stichting