Summer School

De Summer School Benin is een samenwerking tussen Materialise en de Stichting Hubi & Vinciane om jaarlijks drie opvallend verstandige én ondernemende baccalaureaatstudenten uit Benin te selecteren en hen vervolgens een beurs te geven waarmee ze een bachelor aan de universiteit kunnen halen.

Net zoals de afgelopen vijf jaren gebeurt de selectie in meerdere etappes. Eerst selecteert Stichting Hubi & Vinciane de jongeren uit de regio die de hoogste punten gehaald hebben. Vijftien geselecteerde studenten starten een driedaags programma met het in groep uitwerken van projecten, interviews en informaticalessen, begeleid door afgevaardigden van Materialise, Stichting Hubi & Vinciane en oudstudenten van de Summer School zelf. Na drie dagen wordt de groep gehalveerd. De acht meest beloftevolle studenten krijgen dan 2 weken tijd om elk een sociaaleconomisch project te onderzoeken, te analyseren en hun conclusies te presenteren. Op basis daarvan krijgen de drie besten de beurs.

Hieronder een fotoverslag van de eerste week Summer School Benin 2017:

Dag 0: zondag 30 juli 2017

Bezoek aan Baobab Express. Gestart als project in 2012, Baobab is nu de grootste busmaatschappij van Benin. Dit jaar zullen 2 projecten onderzoeken of het aanbod kan aangevuld worden met vervoer op korte afstand via elektrische fietsen, die een alternatief kunnen bieden voor de huidige zeer vervuilende maar zeer populaire brommertaxis in Benin. De nodige zonnepaneelinstallatie is net geplaatst door Humasol studenten van de KU Leuven.

Dag 1: maandag 31 juli 2017

Aankomst van Fried Vancraen, CEO van Materialise. De verwachtingen voor de projecten gelijkstemmen tussen de ploeg van Materialise en van Hubi & Vinciane. Aankopen doen op de lokale markt van Tchaourou, waar niets meer te vinden is dan ajuinen, tomaten en groene pepers. Gecombineerd met een stukje vis of kip en maispap / maniokmeel / njam pilee / spaghetti / couscous / rijst… is dit ook het enige wat we de komende weken te eten zullen krijgen in Benin. Drie projecten zullen werken rond het brengen van meer gezonde variatie in de voeding, iets waar Beninezen duidelijk nood aan hebben.

Dag 2: dinsdag 1 augustus 2017

Officiële opening van de Summer School. Oudstudenten maken de Summer School studenten warm voor de studies die ze kunnen volgen aan hun respectievelijke universiteiten. De groepen stellen de objectieven en criteria op voor elk project.

Dag 3: woensdag 2 Augustus 2017

Opstellen van objectieven voor de rest van de projecten. Start van de interviews. Informaticalessen gegeven door oud-studenten.

Dag 4: donderdag 3 augustus 2017

De resterende studenten worden geïnterviewd. Ondertussen perfectioneren de studenten zich in Word en Powerpoint. Na een deliberatie volgt een prijsuitreiking en de bekendmaking van de acht studenten die de Summer School mogen voortzetten.

Dag 5: vrijdag 4 augustus 2017

De 8 geselecteerde kandidaten werken een business model canvas uit over hun project. Trots oefent elke student voor de klas hoe hij of zij mensen gaat aanspreken om de nodige informatie te verzamelen voor het project:

1. Stanislas: Motocyclette électrique – aspect commercial – client
2. Moussibaou: Motocyclette électrique – aspect mathématique / economique – chauffeur ZEM
3. Loth: Bananes dans chaque famille
4. Bah Moussé: Pépiniere de bananes
5. Diane: Menu Cantine Santé
6. Narcisse: Garderie pour les employées de l’hôpital
7. Hervé: état de lieux et plan de maintenance de l’hôpital: aspect hygiène
8. Boris: Electricité solaire

Dag 6: zaterdag 5 augustus 2017

Terwijl de studenten druk bezig zijn met hun huiswerk, het opstellen van enquêtes, gaat de begeleidingsploeg op bezoek in de Ferme de Sokonoun. We leren er over het cultiveren van bananen, de kost van zonnepanelen en discussiëren over het business model van een kippen- en geitenkwekerij. Het idee om de loslopende geiten in het Hôpital St Martin de Papané te vangen neemt vorm. Zo bevorderen we de hygiëne en kan er met geitenmelk meer variatie in het dieet aangeboden worden.

Voor het vervolg verwijzen we naar de updates, ook op facebook:
https://www.facebook.com/Summer.School.Benin/

Matthias Floru, Continuous Improvement Engineer bij Materialise
Christoph Hamacher, Sales Engineer bij Materialise