Vermenigvuldiging van gezonde bananenstekken om de verspreiding van virussen tegen te gaan

Moussa Ousmane Yaya

In het Centre d’ Innov’Action van onze Stichting experimenteert Moussa Ousmane Yaya, een van onze landbouwadviseurs, volop met de vermenigvuldiging van gezonde bananenstekken.

Het proces dat vanuit een agro-ecologische aanpak vertrekt, volgt verschillende stappen. Eerst schilt hij de wortels van de bananenplant. Daarna dompelt hij ze onder in een oplossing van water en as om ze vervolgens zorgvuldig te drogen. Die eerste stappen zijn van vitaal belang in de strijd tegen de virussen die de bananenplanten bedreigen.

Per cyclus plant Moussa telkens 15 wortels in de twee kiemkasten. Door ze goed af te dekken voorkomt hij dat vreemde ziektekiemen de planten aantasten. Twee maanden na zijn eerste experiment had hij ongeveer 240 gezonde bananenstekken of gemiddeld acht per wortel. De nieuw verkregen bananenstekken zijn sterk en geven een optimaal rendement.

De bananenstekken worden uitgedeeld aan scholen, gezinnen en bananenboeren. Met dit initiatief willen we de bananenteelt in de regio verder bevorderen en tegelijkertijd het risico van ziekten in de plantages verminderen.