In de kijker – 2023

Heel wat sympathisanten en vrijwilligers nemen zelf het initiatief om onze Stichting in de kijker te zetten of een evenement te organiseren ten voordele van de Stichting. Organiseert u binnenkort een actie en wil u (een deel van) de opbrengst schenken, contacteer dan pascale@hubi-vinciane.be. Elke bijdrage, klein of groot, wordt zeer gewaardeerd.


Veel te vroeg afscheid van een zeer geëngageerd vrijwilliger

Vincent Gaeremynck, één van onze meest geëngageerde vrijwilligers, is op 20 juni 2023 overleden.

Hij speelde de voorbije jaren een sleutelrol bij de zoektocht, het nazicht en het transport van de talrijke ziekenwagens en jeeps die voor onze hospitalen en andere partners in Benin werden aangekocht. Niets was hem te veel. Zelfs in volle corona pandemie konden we op hem rekenen om, samen met zijn zoon, een container die omgebouwd was tot mobiel dispensarium van Brugge naar de haven van Antwerpen te rijden.

Nog maar een jaar geleden reisde hij samen met RC Leuven-Rotselaar naar Benin waar hij de verschillende projecten van onze Stichting bezocht. Zodoende maakten het Beninse team en de partners van de Stichting ook kennis met Vincent; gul en goedlachs.

We zullen hem heel erg missen, maar niet vergeten. Heel veel sterkte aan zijn familie.


Schilde organiseert elke maand een vertoning van kwaliteitsvolle film met een maatschappelijk thema.

Op 13 maart was het de beurt aan ‘Tori et Lokita’ het meesterwerk van de gebroeders Dardenne over twee jonge vluchtelingen in België. Aangezien de kinderen uit Benin kwamen was dit een mooie gelegenheid om de Schildenaren meer te vertellen over het land.

Secretaris-bestuurder Muriel Billiau, eveneens penningmeester van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking van Schilde, deed dit met veel enthousiasme de introductie van de film.


Het Pidpa event

Daags na Wereldwaterdag werden de gekozen projecten uitgenodigd voor een event voor de uitreiking van de HidroPlus-steun in het themapark Hidrodoe in Herentals.

Watermaatschappij Pidpa steunt jaarlijks ontwikkelingsprojecten die bijdragen tot de uitbouw van een duurzame watervoorziening en afvalwaterbehandeling in ontwikkelingslanden en voorziet daarvoor financiële toelage.

Ook de Stichting ontving een mooie symbolische cheque in de vorm van een waterdruppel.

Hartelijk dank aan Pidpa voor de jarenlange steun!


Kerstmarkt bij QbD Clinical voor Stichting Hubi & Vinciane!

QBD Clinical

Dankzij enkele creatieve collega’s en vrienden en familie van die collega’s slaagde QbD Clinical erin om op haar kerstmarkt een mooi assortiment aan te bieden:

  • Keramiek van Mia Van Houtven (@gedraaidgebakken)
  • Estelle Rens Ceramics (@estellerens.ceramics)
  • Schoonheidsproducten van Perle d’Eau uit Westerlo
  • Huff & Puff zakdoeken
  • Boek ‘Uit Water en Bloed’ van Jesse Goessens

Het assortiment viel duidelijk in de smaak want de verkoop liep als een trein. Bovendien verdubbelde QbD Clinical zoals gewoonlijk de opbrengst.

En Pong, de Thaise kok, blijft iedere tweede donderdag van de maand voor een heerlijke Thai lunch zorgen voor alle collega’s.

De opbrengst van de kerstmarkt én de Thai lunches gaat rechtstreeks naar de uitrusting van onze hospitalen in Boko en Papané.

Hartelijk dank aan al die collega’s, vrienden en sympathisanten van QbD Clinical én QbD Clinical zelf voor hun motivatie en hun enthousiasme!


Heilig Hart Instituut Leuven, 14 februari

Heilig Hart Instituut Leuven

Toeval of niet, uitgerekend op Valentijnsdag mochten we de leerlingen van het Heilig Hart Instituut in Leuven uitgebreid gaan vertellen over onze projecten in Benin, en hoe alles begon met de mooie liefde én het engagement van Hubi en Vinciane. Letterlijk met honderden kwamen ze luisteren, de jongeren uit de eerste en tweede graad, die binnenkort hun jaarlijkse vastenvoettocht ten voordele van een goed doel houden. De opbrengst van hun wandeling gaat deze keer volledig naar Hubi & Vinciane. We wilden dan ook aantonen hoe ze hiermee echt een verschil kunnen maken en waar hun centen precies voor worden gebruikt.

Heilig Hart Instituut Leuven

Ingrid Hofkens schetste de situatie in Benin en illustreerde met foto’s en filmpjes hoe het er aan toe gaat in de scholen, de ziekenhuizen en de gemeenschappelijke moestuinen. Ik vulde af en toe aan, met een eigen getuigenis na mijn eerste bezoek aan de projecten, vorig jaar. Beelden en woorden spraken voor zich: de kloof met onze eigen wereld, het probleem van armoede en ondervoeding, vaak het gebrek aan onderwijs. Maar we konden ook de veerkracht van de mensen tonen, hun vindingrijk en hun aanstekelijke humor. Het is niet evident om in deze tijden van sociale media en flitsende TikTok-filmpjes lang de aandacht voor dit soort onderwerpen vast te houden. Maar de leerlingen bleven geboeid luisteren, een lesuur lang, soms zelfs muisstil. Zo fijn dat we dit mochten doen. Afspraak na de vastenvoettocht.

Kathleen Cools


In de kijker – 2022

Heel wat vrijwilligers nemen zelf het initiatief om onze Stichting in de kijker te zetten of een evenement te organiseren ten voordele van de Stichting

In de kijker – 2021

Heel wat vrijwilligers nemen zelf het initiatief om onze Stichting in de kijker te zetten of een evenement te organiseren ten voordele van de Stichting.

In de kijker – 2020

Heel wat sympathisanten en vrijwilligers nemen zelf het initiatief om onze Stichting in de kijker te zetten of een evenement te organiseren ten voordele van de Stichting.