Zuiver water voor vier gezondheidscentra

Met de hulp van de Koning Boudewijnstichting is Stichting Hubi & Vinciane begonnen met de aanleg van drinkwatervoorzieningssystemen voor vier gezondheidscentra. Ondanks enkele vertragingen is het watervoorzieningssysteem in het centrum van de gemeente Tchaourou al operationeel. Eind oktober 2023 werd het ingehuldigd.

De toegang tot zuiver water in dat behandelcentrum was voordien een hele uitdaging, zowel voor het verplegend personeel als voor de patiënten en de omwonenden. De bouw van het watervoorzieningssysteem betekent een enorme stap vooruit voor de hele gemeenschap.

Antoine de Saint-Exupéry zei ooit dat “water niet noodzakelijk is voor het leven, het ìs het leven”. Die uitspraak komt des te meer tot zijn recht als het gaat om gezondheidscentra, waar de beschikbaarheid van zuiver water écht van levensbelang is.

Het systeem dat in Tchaourou gebouwd werd, werkt op zonne-energie en bestaat uit twee watertorens met een capaciteit van 4.000 liter en een elektrisch pompsysteem. Via kranen die op de torens zijn aangesloten, kan het drinkwater afgetapt worden. Eén van de watertorens is uitsluitend bestemd voor het gezondheidscentrum. De andere watertoren is voor de lokale bevolking.

De Stichting heeft dus twee vliegen in één klap geslagen. Niet alleen het personeel en de patiënten van het centrum hebben nu toegang tot zuiver water. Ook de buren beschikken nu over drinkbaar water in de onmiddellijke omgeving van hun woonst. In ruil voor een minimale financiële bijdrage (een muntstuk van 25 CFA of 0,038 euro) krijgen zij 50 liter water. Dat geld wordt opzij gezet voor het onderhoud en de herstellingen van het watervoorzieningssysteem.

Vandaag worden er nog watervoorzieningssystemen gebouwd voor de gezondheidscentra van Yambouan, Ouénou en Kori.