De ambassadeur van België in Benin, geboeid door de realisaties van de Stichting

Xavier Leblanc, Belgisch ambassadeur voor Benin en Togo, brengt een bezoek aan het Beninse team van de Stichting Hubi & Vinciane in Parakou. Voor het team dé ideale gelegenheid om de projecten van de Stichting in Parakou, Tchaourou en N’Dali uitgebreid voor te stellen.

een bezoek aan het Beninse team van de Stichting

Tijdens het werkbezoek van begin februari werd een delegatie van de Stichting ontvangen in de ambtswoning van de ambassadeur van België in Cotonou. De ambassadeur toonde bijzonder veel interesse in de activiteiten van de Stichting.

Een week later bracht de ambassadeur op zijn beurt een bezoek aan het Centre d’Innovaction van onze Stichting in Parakou. De Beninse collega’s van de Stichting hadden zijn bezoek grondig voorbereid en waren toch wat nerveus. Na de kennismaking en verwelkoming gaf het team een voorstelling van de verschillende projecten en acties van de Stichting sinds haar oprichting in 1982 tot vandaag.

Investeringen in de gezondheidssector

De Stichting zet in op de versterking van de capaciteiten en de technische omkadering van de zoneziekenhuizen van Papané in Tchaourou en Boko in N’Dali. Onder meer door het aanleveren van materiaal zoals tandartsstoelen, ambulances, röntgenapparatuur en een mobiel dispensarium voor Departement Gezondheid in Parakou.

Dankzij de steun van de Stichting heeft het Beninse team van 2019 tot 2020 meer dan 9 200 mensen – vooral vrouwen – kunnen helpen op het vlak van gezondheidszorg.

Onderwijs, een andere prioriteit

De Stichting ondersteunt 46 lagere scholen en vier colleges in Borgou. Zij installeert er waterputten voor drinkbaar water investeert in hygiëne door degelijke sanitaire installaties en onderneemt acties voor een gezonde en evenwichtige voeding.

De Stichting heeft bovendien sinds 2012, via het Holiday School-programma in Tchaourou, in partnerschap met het bedrijf Materialise, 24 pas afgestudeerden studiebeurzen voor de universiteit verleend

Landbouw en ondernemerschap, de derde pijler

In de landbouwsector realiseert het plaatselijke team ook enkele belangrijke projecten. Zo is het project voor veerkracht en empowerment van vrouwen en jongeren in de landbouw, “PRAFA”, in samenwerking met de NGO Eclosio, een van de vlaggenschipprojecten.


de ambassadeur bedankte uitgebreid de plaatselijke teamleden voor hun werk

Na de voorstelling bedankte de ambassadeur uitgebreid de plaatselijke teamleden voor hun werk.  “Wat jullie hier doen, is prachtig. Wij steunen jullie en zullen dat blijven doen.

Na deze bemoedigende woorden bedankte de verantwoordelijke voor onderwijs van onze Stichting, Antoinette Chabi, de ambassadeur voor zijn bezoek. Zij benadrukte het engagement van het team om nog harder te werken aan de verwezenlijking van de doelstellingen van de Stichting. “Wij willen de de droom van Hubi en Vinciane in Benin waarmaken, en zullen dat blijven doen” besluit zij.