Gratis medische screening én stappen voor een betere gezondheid

Ter gelegenheid van de Wereld Diabetes Dag screende Stichting Hubi & Vinciane, in samenwerking met de gezondheidsteams van Parakou en N’Dali en Louvain Coopération, op 14 en 15 november in totaal 214 mensen op diabetes en hoge bloeddruk. De screening was volledig gratis.

In 97 gevallen werd er een risico op hypertensie vastgesteld en in 47 gevallen op diabetes. Een aantal personen bleken risico te lopen op beide aandoeningen. Alle risicopatiënten werden doorverwezen naar een specialist voor verdere consultatie en – indien nodig – een gepaste behandeling en opvolging in één van de gezondheidscentra.

Tijdens de medische screenings waren ook onze voedingsdeskundigen Eric Dossou-Gbete en Rahmat Sokouinto aanwezig. Zij gaven informatiesessies over hoe de juiste voeding kan bijdragen tot een betere gezondheid en diabetes en hypertensie kan helpen voorkomen.

Preventie in de gezondheidszorg blijft één van de focussen van onze Stichting. Vandaar de aandacht voor een gezonde levensstijl, niet alleen door middel van een gezond en evenwichtig voedingspatroon, maar ook door middel van voldoende lichaamsbeweging.

Om dat laatste te promoten organiseerde onze Stichting op 1 november een gezondheidstocht door de straten van Parakou. Ons Benins team enthousiasmeerde en mobiliseerde sportclubs, bedrijven, hospitalen en andere sympathisanten en slaagde er uiteindelijk in om een tweehonderdtal personen (letterlijk) op de been te krijgen voor de staptocht. Ook de deelnemers van onze inleefreis die op dat ogenblik in Parakou waren, stapten mee.