Honingproject in Sokounon: op weg naar biologisch voedsel

Honing is een voedingsproduct dat afkomstig is van de nectar van bloemen, verwerkt door bijen. Het bestaat voor meer dan 80% uit koolhydraten (glucose, fructose, enz.). Het is dus een energierijk voedingsmiddel.

In de Beninese traditie is honing vooral bekend als medicijn. Zo wordt het gebruikt voor zijn genezende kracht bij wonden, wordt het gebruikt om koorts te verminderen en om het gebit bij zuigelingen te vergemakkelijken (door honing op het tandvlees aan te brengen).

Honing staat ook bekend om zijn gebruik in de cosmetica-industrie, bijvoorbeeld in zalven en badzepen. Daarnaast wordt honing gebruikt als additief om de zoete smaak te produceren ter vervanging van suiker in maaltijden zoals pap.

Vanwege de vele toepassingen is de honingconsumptie in Benin hoog. Tot een paar jaar geleden werd de honing alleen geoogst uit natuurlijke honingraten in het bos. Bijen werden beschouwd als wilde dieren. Dus honing was een vrij zeldzaam iets… De wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van agronomie en bijenteelt maakt vandaag de dag een veel grotere honingoogst mogelijk.

De SOKOUNON-boerderij is daar een goed voorbeeld van. De bijenteelt is een van de belangrijkste activiteiten van de boerderij geworden. Het voorziet niet alleen in de vraag van de bevolking naar honing door hen te voorzien van honing van betere kwaliteit, maar verhoogt ook de omzet van het bedrijf.

De SOKOUNON-boerderij heeft in samenwerking met de Stichting Hubi en Vinciane zwaar geïnvesteerd in de bouw van bijenkorven om de productie te verhogen. Daarnaast brachten de professoren Dr. Rony Swennen en Dr. Seppe Deckers van de KU Leuven tijdens een werkbezoek hun vaardigheden en ervaring op het gebied van de bijenteelt mee. Met hun steun werd de productie per bijenkorf aanzienlijk verhoogd: van 4 naar 8 liter per bijenkorf.

Bovendien werden verschillende uitrustingen ter beschikking gesteld van het bedrijf voor de ontwikkeling van de bijenteeltsector. Tot slot worden sinds 2015 elk jaar meer dan 80 mensen (mannen en vrouwen) opgeleid in de bijenteelt op de boerderij van Sokounon. De boerderij verkoopt meer dan 200 liter honing per jaar, maar de vraag blijft hoger dan het aanbod. We hebben dus nog meer steun nodig heeft om aan de verwachtingen van de Beninese bevolking te voldoen.

Praktijkles voor de studenten
Installatie van de kasten