Jonge ingenieurs brengen duurzame oplossingen

1612_humasola

Simon Robben en Ona Vanden Bergh, twee ingenieursstudenten uit Leuven, brachten de voorbije zomervakantie door in Benin.

Ze hadden het afgelopen jaar een project uitgewerkt rond  irrigatie dat ze nu in de praktijk konden omzetten in het opleidingscentrum voor lokale boeren, de ons bekende Ferme de Sokounon.

1612_jongeingenieurs_598

Irrigatie is belangrijk voor de toekomst van de landbouw.  Daarom besloten Stichting Hubi&Vinciane en ingenieursorganisatie Humasol hierrond een project uit te werken.  Hernieuwbare energie en duurzaamheid staan zoals altijd centraal. 

Er werd  gekozen om te werken met een natuurlijke filter en een zonnepomp die water tot in een watertoren pompt. Verder zijn er drie types van irrigatie geïnstalleerd. Daarvoor hadden we bewust gekozen om iedereen de verschillende mogelijkheden te laten zien en om zoveel mogelijk nieuwe ideeën aan te bieden. Het opleidingscentrum Ferme de Sokounon is dan een ideale locatie. Heel wat lokale boeren komen op die manier in contact met nieuwe systemen en de impact van het project is groot.

Ona en Simon werkten twee maanden samen met de lokale broeders en tuinmannen aan de bouw van het systeem. Het was hard werk en de zoektocht naar materiaal was vaak niet makkelijk, maar het was een fantastisch verrijkende ervaring. En als je een werkend systeem kan achterlaten bij vertrek geeft dat heel veel voldoening. Bovendien is iedereen op de hoogte van de werking, dus de installatie kan goed onderhouden worden.

1612_jongeingenieurs_595

Ook Willem-Jan Claes, Tom Crauwels en Cedric Nijssen brachten hun zomer door op de opleidingsboerderij. De boerderij produceert jaarlijks heel wat groenten, fruit, honing, vis en vlees.

Om de verkoop hiervan te verbeteren, hebben ze onlangs een winkeltje gebouwd. Dit moest voorzien worden van elektriciteit. Met behulp van plaatselijk gevonden zonnepanelen en andere noodzakelijke componenten, bouwden ze twee verschillende installaties.

Een eerste installatie bestond uit slechts één klein zonnepaneel, voldoende voor licht en het opladen van gsm’s. Ze diende ook als voorbeeldinstallatie voor de lokale bevolking, die vaak niet weet hoeveel zo’n systemen kosten, waar ze er eentje kunnen aanschaffen…

De vraag naar zonne-energie is enorm aan het toenemen, maar de nodige info ontbreekt vaak nog. De bewustmaking hierrond was dus uiterst nuttig. Door iedere geïnteresseerde uit te nodigen op de boerderij, konden de studenten de kleine installatie tonen en een beter beeld geven over de voordelen van zonne-energie ten opzichte van het dure, onbetrouwbare elektriciteitsnet in Benin.

1612_jongeingenieurs_620

De broeders zijn sinds kort begonnen met het melken van geiten. Melk is zeer voedzaam en kan de malnutritie verbeteren. Om deze melk te bewaren om er later kaas of yoghurt van te maken, was er een koelkast nodig.

Deze werd voorzien van elektriciteit door een tweede, grotere zonne-installatie. Zo kunnen de broeders nu ook sapjes van hun fruit verkopen en hun groenten, fruit, vis en vlees bewaren zodat ze het niet moeten weggooien wanneer het niet verkocht geraakt voordat het vervallen is.

Buiten hun werk op de boerderij deden de studenten hun uiterste best om hernieuwbare energie te promoten en zoveel mogelijk mensen te bereiken. Verder genoten ze van de Beninse cultuur en zal dit project hen altijd bijblijven als een fantastische ervaring.

Ona en Cedric