Het project
De toestand van de landbouw- en bosgrond in Benin is niet goed. Meer dan 40% van de landbouwgrond is er gedegradeerd. En ieder jaar gaan er ongeveer 75.000 hectare bos verloren.
Dat bevestigde de vertegenwoordiger van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) bij de lancering van het project “Herstel en waardering van gedegradeerde gronden en bosecosystemen voor een betere klimaatresistentie in Benin“.
In 2021 was de regio Borgou, het werkingsgebied van de Stichting, de spijtige koploper met meer dan 90% (!) gedegradeerde gronden. De oorzaak ligt bij het overmatig gebruik van pesticiden en chemische meststoffen. Die situatie is nefast voor de landbouwproductiviteit en bijgevolg voor de voedselbevoorrading.
Benin heeft zich als doel gesteld om tegen 2030 minstens de helft van de gedegradeerde landbouwgrond te herstellen en degradatie van andere gronden te stoppen. Men wil de voedselzekerheid voor de bevolking garanderen en hun koopkracht verhogen.
De Stichting onderschrijft met haar projecten het doel van de Beninse overheid. Daartoe ondersteunt het lokale team de landbouwers in hun overstap naar een agro-ecologische landbouw.
Doelstellingen
Door in te zetten op agro-ecologische landbouw wil de Stichting de landbouwproductiviteit en voedselproductie verhogen om uiteindelijk de ondervoeding bij de lokale bevolking tegen te gaan.
Projectbeschrijving
De landbouwkundigen van de Stichting leren de landbouwers (mannen én vrouwen) hoe ze op een ecologische manier kunnen werken. Ze tonen hen bijvoorbeeld hoe ze met gewassen, bomen en dieren kunnen diversifiëren en associëren en hoe ze hun stuk landbouwgrond beter kunnen beschermen.
Ook milieuvriendelijke bewaartechnieken komen aan bod tijdens de workshops. De deelnemers aan de workshops krijgen gratis zaaigoed voor onder meer peulvruchten, groenten, granen en zelfs fruitbomen.
Resultaten en evolutie
Sinds de start van het project passen meer dan 1000 landbouwers de diversificatiemethode toe. Ze telen en oogsten nu granen, groenten en fruit (bananen) dankzij het gebruik van biopesticiden, biologische meststoffen en milieuvriendelijke landbouwtechnieken. Ook de combinatie van het houden van dieren en het telen van gewassen wordt nu meer en meer toegepast.
Onze landbouwkundigen hebben echter nog veel werk voor de boeg: de opleidingen én de opvolging ervan blijven nodig om de landbouwers weerbaar te maken voor de gevolgen van de klimaatverandering.