Gezinstuinen

Door kleinere ‘jardins de case’ of ‘gezinstuinen’ aan te leggen in de dorpen willen we als Stichting de inwoners helpen om fruit en groenten te verbouwen en zo de voedingswaarde en de kwaliteit van hun voeding te optimaliseren.

Het project

Van augustus 2019 – de start van het project – tot december 2022 hebben we 200 moestuinen aangelegd. Die tuinen liggen dichtbij de huizen en hebben een oppervlakte van ongeveer 25 m² (5 x 5 meter).

Doelstellingen

Met het jardins de case –project willen we het gebrek aan groenten en fruit in de regio aanpakken en zo bijdragen aan een evenwichtige en gezonde voeding voor de inwoners.

Beschrijving

In elk dorp selecteren we een aantal inwoners die over een klein stukje grond (ongeveer 25 m²) beschikken én gemotiveerd zijn om een tuintje aan te leggen en te bewerken. Het aantal tuinen per dorp varieert van twee tot dertien, afhankelijk van de interesse en de beschikbaarheid van de grond. Onze landbouwkundigen geven hen zaaigoed om op te starten en leren hen niet alleen hoe lokale groenten te telen, maar ook hoe ze die kunnen verwerken en bewaren.

Onze landbouwkundigen gaan regelmatig ter plekke, volgen hen nauwgezet op en geven hen advies om nog betere resultaten te halen.

Resultaten en ontwikkelingen

De aanleg van de ‘jardins de case’ verliep vlot en de eigenaars waren erg gemotiveerd. De tuinen leverden hen niet alleen verse groenten en fruit op, maar zij kregen ook de kans om bij te leren over de verwerking, het bewaren, het bereiden en zelfs het verkopen van de oogst.

In totaal konden we 200 tuintjes aanleggen. Er worden vooral groenten verbouwd waaronder tomaat, paprika, okra, amarant, crin-crin In verschillende tuinen werden ook bananenplanten aangeplant.

En het project werkte aanstekelijk: de eerste geselecteerde inwoners deelden hun ervaringen en zaaigoed met anderen en droegen zo bij tot de sociale cohesie in hun gemeenschap.

Drie jaar na de start van het project zijn 120 van de 200 aangelegde jardins de case nog in gebruik. De andere werden verlaten wegens andere veeleisende activiteiten zoals het oogsten van cashewnoten en cassave én – vooral – bij gebrek aan water. Als ze tijdens het droogseizoen groenten willen verbouwen, zijn ze verplicht om hun tuinbouwactiviteiten te verplaatsen naar de bas-fonds of diepere bodems.

Als we het jardins de case-project verder willen uitbreiden in Benin, is het absoluut noodzakelijk dat er in de dorpen een betere watervoorziening is zodat de tuinen ook in het droogseizoen bewerkt kunnen worden.

Justin Baguiri, trotse eigenaar van een kleine bananenplantage

Justin Baguiri, zelfstandig landbouwer, volgde reeds verschillende opleidingen bij de Stichting.