Ziekenhuizen

Sinds haar oprichting heeft Stichting Hubi & Vinciane geïnvesteerd in de versterking en optimalisering van haar twee partnerziekenhuizen Saint-Martin in Papané en Saint-Jean-de- Dieu in Boko . Bij gebrek aan een adequate technische omkadering konden de hospitalen immers niet de nodige zorg garanderen aan hun patiënten.

De Stichting werkt voortdurend aan de verbetering van de infrastructuur, de uitrusting en de opleiding van het personeel. Vandaag zijn beide hospitalen erkend als referentieziekenhuis voor hun respectieve werkingsgebieden (Tchaorou en Parakou-N’Dali).

Soins de Santé

Ons doel is om onze ziekenhuizen te helpen een betere gezondheidszorg te bieden door hun technische uitrusting en de vaardigheden van hun personeel te versterken.

Elk jaar investeren wij minimaal 50.000 euro in de twee hospitalen, waar we trouwens ook lid zijn van het bestuursorgaan. Die financiering laat toe de grotere infrastructuurwerken uit te voeren en hun technische uitrusting te optimaliseren.

Bovendien ontvangen zij regelmatig allerlei medisch materiaal (chirurgisch, medische beeldvorming, labo, onderzoekstafels, ziekenhuisbedden etc.), giften van verschillende donoren in België.

Dankzij onze goede relaties met het lokale departement gezondheidszorg, schenken wij sinds enkele jaren ook regelmatig materiaal aan het Centre Hospitalier Universitaire et Départemental du Borgou.

We steunen ook de bijscholingen van het medisch personeel van de hospitalen via beurzen of andere financiering elders in Benin of in België.

Ook steunen we de internationale samenwerking, met name de missies van Belgische artsen die komen opereren in de ziekenhuizen.

En tenslotte faciliteren we de vele Belgische studenten geneeskunde, vroed- of verpleegkunde en voedingsleer die stage willen lopen in Benin.

Ondanks de reeds geleverde inspanningen blijft de behoefte aan ondersteuning groeien gezien het steeds toenemende aantal patiënten.

Verschillende grotere projecten werden al gerealiseerd, zoals: de bouw van de kinderafdeling en van de materniteit, de volledige renovatie van het operatiekwartier, een passerelle tussen de materniteit en de operatiezaal, de nieuwe recovery, sanitaire voorzieningen, de buitenkeuken en het logement voor familie van de zieken, de bouw van het logement voor buitenlandse artsen en stagiairs etc. En jaarlijks versturen we twee à vier containers met medische apparatuur.

  • Verschillende ziekenhuizen, zoals het AZ Jan Portaels in Vilvoorde, ZNA in Antwerpen, Europaziekenhuizen in Brussel, AZ Delta in Roeselare, Heilig Hart Ziekenhuis in Leuven, UZ Gasthuisberg in Leuven,
  • bedrijven zoals Barthels in Hasselt, VitalAire in Zemst, Liantis, Het Vlaams Kruis, Goed
  • en tal van kinesisten, radiologen, pneumologen, gynaecologen die ons volledig belangeloos materiaal schenken.
  • Universiteiten en hogescholen : KU Leuven, Odysee, UAntwerpen, UHasselt, ULB, UCLL.