Gemeenschappelijke moestuinen

Gezonde voeding – Lokaal geteeld

De aanleg van gemeenschappelijke groentetuinen kadert in onze strijd tegen malnutritie.

Volgens de meest recente statistieken is nog altijd ongeveer 35% van de kinderen jonger dan vijf jaar chronisch ondervoed in de broussedorpen van de regio waar wij als Stichting actief zijn. En dat heeft niet zozeer met de hoeveelheid dan wel met de samenstelling van het voedsel te maken. Die bestaat immers nog te vaak alleen uit yam of maniok. Verse en gezond gekweekte groenten en fruit zoals bijvoorbeeld tomaten, boontjes, kool en bananen zijn niet of heel zelden beschikbaar in de afgelegen dorpen.

Project Moestuintjes

Het project

Het is onze ambitie om geïrrigeerde gemeenschappelijke groentetuinen aan te leggen in 70 dorpen. Dankzij het irrigatiesysteem zal er het hele jaar door geplant en geoogst kunnen worden, zelfs tijdens het droogseizoen. Door de tuinen onder te brengen in coöperaties van elk ongeveer vijftien vrouwen, zorgen we ook voor duurzame lokale werkgelegenheid.

Doelstellingen

Door de aanleg van de tuinen willen we het tekort aan fruit en groenten verhelpen en bijdragen aan een evenwichtig en gezond dieet. Irrigatie zal de dorpelingen in staat stellen om te planten, te groeien en te oogsten tijdens zowel het regen- als het droogseizoen. Daarnaast willen we via de coöperaties bijdragen aan de empowerment van vrouwen en hun financiële onafhankelijkheid.

Beschrijving

In de geselecteerde dorpen sluiten we een erfpachtovereenkomst met de lokale overheid, zodat de coöperaties het land voor meerdere jaren kunnen gebruiken.

We rusten elke gemeenschapstuin uit met een waterput met een pomp op zonne-energie, een watertoren, een irrigatiesysteem en walletjes om het water vast te houden.

In ieder dorp zullen een vijftiental vrouwen de tuin bewerken in een coöperatief model. Ze kweken en oogsten voor hun eigen familie en verkopen het overschot aan hun dorpsgenoten. Van de opbrengst van die verkoop leggen zij een deeltje opzij om de infrastructuur te onderhouden en indien nodig te herstellen. Als Stichting hebben wij ervaring met die manier van werken. Ook de waterputten in de scholen en de dorpen worden coöperatief beheerd met heel goede resultaten.

Sidi en Moussa, de twee landbouwkundigen van onze Stichting, begeleiden de vrouwen bij het opstarten van de tuin en zorgen voor een regelmatige opvolging.

Resultaten en ontwikkeling

De onderhandelingen met de lokale autoriteiten, de aanleg van de tuinen en de irrigatiefaciliteiten én de selectie en vorming van de vrouwen namen ongeveer een jaar in beslag, maar eind augustus 2022 waren de eerste 13 moestuinen operationeel. De vrouwen verbouwen voornamelijk tomaten, pepers, okra, kool, sla, amarant, crincrin, wortels, uien en aubergines. Verschillende tuinen hebben ook bananenplanten.

We zijn nog steeds op zoek naar fondsen om de tuinen in de resterende 57 dorpen te bouwen.

Onze partners in dit project

De aanleg van de eerste moestuinen werd mogelijk gemaakt dankzij subsidies van het Elisabeth en Amélie Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, subsidies van de provincie Antwerpen, de provincie West-Vlaanderen, de provincie Vlaams-Brabant en de stad Mechelen, alsook inkomsten uit onze campagne ‘Bijbenen voor Benin 2021‘.

We willen hen uitdrukkelijk bedanken voor hun financiering. De tuinen die dankzij hun steun zijn aangelegd, betekenen een wereld van verschil voor de dorpen.


Je kan dit project dus nog altijd steunen. Kies wat jij wil bijdragen:  

  • Spade, schop, hark: 20 euro / stuk
  • Pakket zaden en plantmateriaal voor een vrouw: 40 euro.
  • Kruiwagen: 75 euro.
  • Meststof voor de startersmoestuin: 100 euro.

Doneer

Of je kan ook altijd een bedrag overschrijven op het rekeningnummer BE14 7865 8929 4683 van de Stichting Hubi & Vinciane met de vermelding “Gemeenschappelijke moestuinen + jouw naam“.

Voor giften vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest. Voor giften gedaan in 2021 bedraagt de belastingvermindering 45 %.


Jardins de case of gezinstuinen

Als Stichting investeren we ook in kleine moestuinen voor telkens één gezin.

De dertien gemeenschappelijke moestuinen zijn klaar!

Het moestuinenproject kadert in onze strijd tegen ondervoeding, is ongeveer een jaar geleden opgestart en is bijna volledig volgens planning verlopen.

De eerste gemeenschappelijke moestuinen zijn bijna klaar

Eén van onze projecten om de ondervoeding aan te pakken, bestaat uit de aanleg van gemeenschappelijke moestuinen in de dorpen.