Een innovatief project voor voedselzekerheid
Het project
In het zuiden van Benin floreert de fruitteelt dankzij de constante beschikbaarheid van water. Maar in het droge noorden is het een uitdaging om fruit te telen, en vers fruit is daar dus schaars. Behalve mango’s, die slechts drie maanden per jaar beschikbaar zijn, ontbreekt het aan vers fruit in deze regio.
Gelukkig biedt waterrecyclage een oplossing. Dankzij het project “Elke Vrouw een Bananenplant” van de Stichting kunnen bananen – specifiek de POYO-variëteit – wél groeien in het noorden. Bananen zitten boordevol mineralen en zijn voedzaam voor zowel kinderen als volwassenen. Door gerecycled water te gebruiken, maken we deze gezonde vruchten toegankelijk in een regio waar ze voorheen zeldzaam waren.
Doelstellingen
Het project streeft naar het bieden van toegang tot kwalitatief en voedzaam fruit, met respect voor het milieu.
Projectbeschrijving
Sinds de start in 2018 heeft het project zestig dorpen in de gemeentes Tchaourou, Parakou en N’dali bereikt. We kozen voor de POYO-banaan omdat deze bestand is tegen ziektes en het klimaat. Vervolgens kregen de geselecteerde deelnemers – voornamelijk vrouwen – training in het kweken en planten van bananen. Met ondersteuning van landbouwdeskundigen ontvingen zij hun eerste bananenscheuten en leerden ze de planten dicht bij hun douches te plaatsen, zodat het afvalwater opnieuw gebruikt kan worden. Dankzij begeleiding van professor Rony Swennen van de KU Leuven, een wereldexpert in bananen, werden de vrouwen goed voorbereid op een succesvolle oogst.
Na hun eerste oogst leerden de vrouwen hun bananen verwerken tot producten zoals meel en chips, zodat de opbrengst langer houdbaar blijft. Daarnaast trainden we kwekers die zich richten op het opkweken en verkopen van bananenscheuten om de continuïteit van het project te waarborgen.
Resultaten en evolutie
In totaal zijn meer dan 20.000 bananenplanten uitgedeeld aan bijna 10.000 huishoudens. Sinds 2019 oogst iedere vrouw elke zes tot acht maanden een tros bananen van bijna 20 kilo. Een deel van de oogst is voor hun gezin, terwijl de rest wordt verwerkt of verkocht. Jaarlijks levert het project meer dan 400 ton bananen op, wat niet alleen zorgt voor voedselzekerheid, maar ook de economische positie van deze vrouwen versterkt.
In maart 2018, werden 504 bananenscheuten aan 179 personen geschonken; onder hen 172 vrouwen van de interventiezone van de Stichting Hubi en Vinciane.
Ik ben Christine SERO, 35 jaar oud, getrouwd, moeder van 4 kinderen en woon in het dorp Korobororou.
Voor de Stichting werk ik mee aan het project ‘Chaque Femme un Bananier’