Voor iedere vrouw een bananenplant

In 2018 lanceerden we het project ‘Voor iedere vrouw een bananenplant’, een belangrijk project voor onze strijd tegen de ondervoeding.

Het project

Met het project promoten we de teelt en de consumptie van bananen om tekorten aan vitamine A en calcium te verhelpen. Volgens UNICEF liggen die tekorten aan de basis van chronische ondervoeding bij ongeveer 50% van de kinderen. Door in te zetten op de bananenteelt hopen wij de ondervoeding bij kinderen te verminderen en hun gezondheid te bevorderen.

In meer dan 60 dorpen gaven we aan alle vrouwen een bananenplant. De landbouwkundigen van onze Stichting, leren hen hoe ze de plant moeten verzorgen en blijven hen met raad en daad bijstaan.

Bovendien organiseren zij regelmatig opleidingen over onder meer

  • het telen van bananen
  • de verwerking en verkoop van bananen en de afgeleide producten
  • het stekken van bananen
  • de voordelen van bananen voor de gezondheid

Doelstellingen

Het project wil ondervoeding bestrijden door vrouwen de mogelijkheid te geven bananen te telen en hen te leren hoe zij de planten optimaal kunnen laten renderen. Bananen, die in de regio weinig werden geconsumeerd, zijn immers rijk aan vitamine A, kalium en calcium, drie elementen die bijdragen tot een gezonde voeding.

Het project draagt ook bij tot de ontwikkeling van het ondernemerschap bij de vrouwen.

Resultaten en ontwikkelingen

Het project “Voor iedere vrouw een bananenplant” liep van 2018 tot 2020 In totaal deelden we bijna 20 000 bananenplanten uit aan meer dan 6 000 huishoudens. Drie jaar later zijn de reacties en de resultaten nog altijd positief.

Gemiddeld levert elke plant twee keer per jaar een oogst van ongeveer 20 kilogram. Een kleine berekening leert dat – wetende dat meer dan de helft van de bananenplanten nog leeft – het project gemiddeld 400 ton bananen per jaar oplevert. En er komen almaar meer bananenplanten bij. De vrouwen delen immers stekken uit aan dorpsgenoten die ze op hun beurt dan weer planten en verder telen.

Sommige vrouwen hebben in navolging van het project bananenplantages aangelegd om meer inkomsten te genereren. Dat heeft bijgedragen tot hun sociale en financiële emancipatie.


De banaan binnen handbereik in gezinnen en scholen

In maart 2018, werden 504 bananenscheuten aan 179 personen geschonken; onder hen 172 vrouwen van de interventiezone van de Stichting Hubi en Vinciane.

Christine SERO – “Elke vrouw een bananenboom”

Ik ben Christine SERO, 35 jaar oud, getrouwd, moeder van 4 kinderen en woon in het dorp Korobororou.

Lisa en het bananenproject

Voor de Stichting werk ik mee aan het project ‘Chaque Femme un Bananier’