Niet-overdraagbare ziekten (NOA’s)

Kinderen zijn niet de enige slachtoffers van ondervoeding. Onder jongeren, volwassenen en ouderen zijn slechte eetgewoonten vaak de oorzaak van niet-overdraagbare ziekten (NOA’s of niet-overdraagbare aandoeningen) zoals diabetes en hoge bloeddruk.

In Benin neemt de prevalentie van diabetes jaar na jaar toe en bedroeg die in 2020 al meer dan 5,1%. En hypertensie treft bijna 30% van de bevolking. In ons werkingsgebied ligt de prevalentie van niet-overdraagbare ziekten erg hoog. Bovendien worden de ziekten pas laat gediagnosticeerd.

Bijdragen aan het verminderen van de prevalentie van niet-overdraagbare ziekten (diabetes en hoge bloeddruk) door het bevorderen van een gezonde levensstijl én door een snellere opsporing en opvolging.

Via allerlei communicatiekanalen proberen we mensen hun gedrag te laten aanpassen: kiezen voor gezonde en evenwichtig samengestelde maaltijden én meer bewegen. Door te ondersteunen bij de aanleg van moestuinen, zorgen we ervoor dat fruit en groenten – essentieel in de strijd tegen NOA’s – voorhanden zijn.

Onze twee voedingsdeskundigen geven regelmatig kookworkshops en informatiesessies in de dorpen. We ondersteunen ook bij het opstarten van sportclubs en organiseren regelmatig events zoals gezondheidswandelingen die veel volk trekken.

We zetten ook in op de snellere diagnosestelling en behandeling van de NOA’’s. Het project voorziet extra opleidingen voor het personeel van de medische centra en we werken hiervoor samen met artsen-specialisten. Zij leren hoe ze met eenvoudige technieken de diagnose kunnen stellen en welke behandeling ze kunnen aanbevelen. We voorzien hen trouwens ook van de nodige screening- en behandelingsapparatuur.

Duizenden mensen worden rechtstreeks bereikt door de bewustmakingscampagnes en via de sportclubs. Sinds 2023 hebben we al meer dan duizend mensen kunnen screenen in zes dorpen. Een vierde bleek een hoog risico te lopen op diabetes en iets meer dan een vierde had een te hoge bloeddruk. Die mensen worden nu verder doorverwezen naar de medische centra waar ze verder geholpen en opgevolgd zullen worden. We hebben de vraag al gekregen om ons NOA-project uit te rollen in meer dorpen.

Foto’s tijdens de veldfase

De Stichting lanceert het preventieproject voor niet-overdraagbare ziekten

Stichting Hubi & Vinciane start een nieuw project op in Benin, meer bepaald een project ter preventie van niet-overdraagbare ziekten (NOA)