Gezondheidscentra

De Stichting is heel blij met de heropening van het gezondheidscentrum in Kassouala, een dorp aan de Nigeriaanse grens in Tchaourou. Dankzij de steun van de Provincie West-Vlaanderen heeft de Stichting, in samenwerking met het Saint-Martin ziekenhuis van Papané, het centrum volledig kunnen renoveren.

Vòòr de heropening van het centrum moesten de inwoners van Kassouala, evenals hun Nigeriaanse buren, zich – vaak op de motorfiets – meer dan 25 kilometer verplaatsen over zeer slechte, niet geasfalteerde wegen naar het hospitaal van Papané. Een dichter bij gelegen medisch centrum was dan ook noodzakelijk

Met het centrum willen we de inwoners van Kassouala en omgeving een kwalitatieve basisgezondheidszorg garanderen. Zwangere vrouwen kunnen er zich laten opvolgen en hoeven geen lange afstanden meer af te leggen om veilig te kunnen bevallen

Het oude gezondheidscentrum van Kassouala was in verval geraakt. Het moest dan ook noodgedwongen zijn activiteiten staken. Vandaag is het volledig gerenoveerd en werd het opnieuw ingericht en uitgerust. Er werd ook een overdekte buitenruimte gebouwd waar voorlichtingssessies en vaccinaties kunnen plaatsvinden. Verder lieten we er een waterput aanleggen met een pomp aangedreven door zonnepanelen om het gezondheidscentrum te voorzien van drinkbaar water. En, tot slot, lieten we voor de inwonende personeelsleden een studio bouwen.

In november 2023 ontving het centrum de nodige vergunningen van het Ministerie voor Gezondheidszorg. Sinds begin 2024 is het centrum operationeel, dankzij subsidies van de provincie West-Vlaanderen voor de infrastructuurwerken. De Beninse staat subsidieert de operationele werking en financiert het personeel – waaronder een voltijdse vroedvrouw -, de geneesmiddelen en verbruiksgoederen. Vandaag is het gecertificeerd als dispensarium en materniteit. Zwangere vrouwen kunnen er in alle veiligheid en onder medische begeleiding bevallen. Ook na de bevalling kunnen ze voor verdere opvolging in het centrum terecht.

De inwoners zijn erg dankbaar voor het centrum; maar de veiligheid en de bescherming van de gebouwen blijven een uitdaging. Op korte termijn zouden we het centrum dan ook willen omheinen om rondzwervende dieren en ongewenste bezoekers buiten te houden. Verder plannen we een zonnepaneelinstallatie op het gebouw zodat het centrum onafgebroken kan functioneren. De stroom valt immers herhaaldelijk uit met alle gevolgen van dien. Ook behandeltafels en andere medische apparatuur zijn welkom.

Provincie West-Vlaanderen

Gezondheidscentrum voor Kassouala

Kassouala is een zeer uitgestrekt dorp in Benin, gelegen aan de grens met Nigeria. Het lokale gezondheidscentrum is de enige plaats in de wijde omgeving.