Schooltuinen

Het project

De Stichting wil in alle scholen van haar interventiegebied moestuinen aanleggen en aanplanten. De schoolkantines kunnen de oogst dan gebruiken om evenwichtige maaltijden te bereiden. En de leerlingen leren hoe ze zelf verschillende soorten groenten en fruit kunnen telen.

Het schooltuinenproject sluit aan bij het Beninse Nationale Programma voor Voeding Geïntegreerd op School (PNASI). Dankzij dat programma krijgen alle leerlingen in de publieke basisscholen elke dag een warme maaltijd. Anders gaan de kinderen ’s middags naar huis om te eten en komen ze vaak niet meer terug – velen moeten immers meerdere kilometers stappen naar en van school. De overheid voorziet vooral maïs, rijst en andere graansoorten.

De voedingsdeskundige en de maatschappelijk assistenten van de Stichting leren de kookmoeders hoe ze de maaltijden rijker en evenwichtiger kunnen maken door voldoende groenten en fruit toe te voegen. De schooltuinen komen daarbij goed van pas.

Jardin Scolaire

Doelstellingen

De schooltuinen hebben niet alleen tot doel de schoolkantines te voorzien van verse en voedzame producten, maar ook de leerlingen bewust te maken van het belang van een gezonde en evenwichtige voeding. De kinderen leren ook hoe ze groenten moeten verbouwen en hoe het proces van voedselproductie verloopt. Dankzij die kennis kunnen ze als mini-ondernemers thuis een eigen tuintje beheren en hun producten verkopen.

Jardin Scolaire

Beschrijving

Samen met de lokale autoriteiten en de leraren van de betrokken scholen legde de Stichting al 27 moestuinen aan in de 111 scholen waar zij mee samenwerkt. Haar landbouwadviseurs adviseren de leraren bij de aanleg en de aanplanting van de tuin. Zij geven ook advies over welke groenten wanneer te planten en hoe ze optimaal te verzorgen.

De Stichting voorziet zaai- en plantgoed en klein werkmateriaal voor de tuinen. De gewassen omvatten groenten zoals tomaten, sla, amarant (rood en groen), nachtschade, Spaanse peper, wortel, banaan, enz. De tuinen worden beheerd door coöperatieven en dat verloopt prima. Buren en leraren kunnen de groenten die niet in de kantine gebruikt worden, aankopen tegen een beperkte prijs.

Jardin Scolaire

Resultaten en ontwikkelingen

Dankzij het fruit en de groenten uit de schooltuin kunnen de kookmoeders evenwichtige maaltijden bereiden voor de kinderen. De leerkrachten én leerlingen leren hoe ze groenten en fruit kunnen telen

Tot nu toe heeft de Stichting met succes in 27 partnerscholen een tuin aangelegd. 84 scholen, waaronder 15 scholen met een waterput, wachten nog op hun tuin. Wij zijn actief op zoek naar fondsen om al onze partnerscholen van een omheinde groentetuin en water te voorzien.

Jardin Scolaire
CFA FrankEuro
Gieter7 00010,50
Schoffel3 0004,50
Schop3 5005,25
Houweel4 0006,00
Rijf3 5005,25
Kruiwagen18 00027,00
Schoffel3 0004,50
Watertank30 00045,00
Zaden voor het starten van de tuin50 00075,00
Omheining2 500 0003 750,00
Menselijk aangedreven boren4 500 0006 750,00

Wil je dit project ook steunen?

Jardin Scolaire
  • Kruiwagen: 25 euro.
  • Pakket met spade, schop, hark, …: 40 euro
  • 2 Watertanken: 90 euro.
  • Zaden voor het starten van 2 tuinen: 150 euro
  • Bijdrage tot de aanleg van een omheining: 950 euro.
    (totaal bedrag van een omheining: 3 750 euro)

Doneer

Of je kan steeds een bedrag overmaken op rekeningnummer BE14 7865 8929 4683 van de Stichting Hubi & Vinciane met de vermelding “Schooltuinen + je naam”

Voor giften vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest. Voor giften gedaan in 2022 is de belastingvermindering 45%


Maïs telen in het droogseizoen!

Als je weet dat er in het noorden van Benin slechts één regenseizoen is, dan is het moeilijk te geloven dat er maïs kan groeien in januari. Toch kan het.

Het plaatselijke team van de Stichting plant bomen bij de Bonsi-school in N’Dali

Dit jaar lanceerde het lokale team op de nationale boomfeestdag een bebossingscampagne samen met de lagere school van Bonsi in de gemeente N’Dali.