Het project
De strijd tegen ondervoeding is en blijft een van onze prioriteiten. We doen dit vanuit verschillende invalshoeken. Op scholen werken we bijvoorbeeld samen met leerkrachten die verantwoordelijk zijn voor voeding en hygiëne. We hebben ook projecten met jonge meisjes die optreden als voedingsambassadeurs (FIAN’s). Tot slot trainen we keukenmoeders en kantine-uitbaatsters.
Doelstellingen
Dankzij onze trainingen weten moeders en kantine-uitbaatsters hoe ze op een hygiënische manier gezonde, uitgebalanceerde lunches voor hun leerlingen kunnen bereiden.
Projectbeschrijving
De voedingsdeskundigen van onze stichting bezoeken scholen en geen opleidingen aan keukenmoeders en kantine-uitbaatsters. Ze leren hen hoe ze een gezonde, evenwichtige maaltijd moeten bereiden en welke ingrediënten daarvoor nodig zijn. Ze laten hen ook zien welke hygiënemaatregelen ze moeten nemen bij het bereiden en serveren van de maaltijden. De verantwoordelijke leerkrachten en FIAN zorgen ervoor dat ze de aanbevelingen van onze voedingsdeskundigen opvolgen.
Resultaten en ontwikkeling
In de verschillende scholen waar we werken, hebben we de afgelopen vier jaar een duidelijke verbetering gezien in de kwaliteit van de lunches. Ze zijn nu veel evenwichtiger en bevatten altijd de nodige portie groenten. Ook op het gebied van hygiëne is er vooruitgang geboekt. De keukenmoeders en kantine-uitbaatsters ondergaan nu regelmatig medische controles. Ze volgen de instructies voor het wassen van de handen nauwgezet op en dragen nu gepaste werkkleding, zoals een schort en een haarnetje.
Als Stichting richten we ons voornamelijk op de hygiëne en de evenwichtige samenstelling van de lunches.