Innovatiecentrum voor duurzame voeding

Het nieuwe Centrum Centre D’Innov’Action de Parakou, afgekort CIAP

Het CIAP werd plechtig geopend tijdens een feestelijke ceremonie op donderdag 31 oktober 2019, in het bijzijn van de Préfet de Borgou MAMA CISSE Djibril, de directeurs départemental van verschillende ministeries met wie de Stichting relaties onderhoudt, de vertegenwoordigers van de 3 gemeenten waar de Stichting actief is, vertegenwoordigers van het bisdom en ook een ruime delegatie uit België: Minister van Staat Dr Moreels die op chirurgische missie was, twee bestuurders van de Stichting, een team dat de opleiding Aquaponics gaf, dertien inleefreizigers en vier stagiaires geneeskunde.

Het gebouw werd getekend door het jonge architectenkantoor BC Architects. Ze werkten met lokale materialen zoals BTC (Briques Terres Comprimés) en met gevlochten bamboematten aan de deuren en het plafond. De verschillende ruimtes zijn onderling verbonden zodat er veel licht en lucht circuleert. Het resultaat is absoluut verbluffend en zeker een bezoek waard.

Mieux manger, mieux vivre‘: Met het nieuwe innovatiecentrum wil Stichting Hubi & Vinciane mensen – vooral vrouwen en jongeren – en middelen mobiliseren om nutritionele en duurzaam geproduceerde voeding toegankelijker te maken in de regio Parakou/Benin.

De Stichting wil innovatieve voedingsprojecten coördineren, faciliteren en financieren en de Beninse bevolking sensibiliseren over duurzame voeding, in samenwerking met lokale autoriteiten en partners.

Het centrum brengt mensen samen om deze projecten te ontwikkelen, om workshops en trainingen te organiseren en om de opstart te faciliteren van kleinschalige agrarische startup’s door jongeren.

Verder wil het centrum ook een ontmoetingsplaats zijn waar ideeën uitgewisseld worden. En de werkruimte voor het lokale team en de verschillende partners.

Het jonge dynamische team van de Stichting Hubi & Vinciane in Parakou coördineert de activiteiten en volgt de samenwerking met de verschillende lokale partners op.

De Stichting investeerde 40 000 euro in dit nieuwe gebouw, gedeeltelijk gefinancierd met het budget van de verzekeringspremie die destijds werd uitbetaald aan de families Adriaens en Van Assche na het vliegtuigongeval van hun kinderen Hubi en Vinciane.


De uitbreiding van CIAP – een nieuw project ** partners gezocht **!

  • Uitbreiding van het Beninse team van Stichting Hubi & Vinciane.
    Het Beninse team in Parakou is op 5 jaar uitgebreid van 4 naar 8 personen. Hun professionele engagement is essentieel in de coördinatie en opvolging van de verschillende projecten: zowel voor het programma ‘Lutte Contre Malnutrition’, het educatieve – en landbouwprogramma als de projecten in de gezondheidszorg.

Om de werkomstandigheden te verbeteren voor deze 8 werknemers zouden er minstens twee ruimtes moeten bijkomen in het gebouw dat dienst doet als administratieve zetel.

  • De Stichting Hubi & Vinciane faciliteert al meer dan 20 jaar stages voor jonge Belgische studenten. Aanvankelijk waren dit stagiaires geneeskunde maar de laatste jaren kwamen er veel nieuwe disciplines bij: verpleeg-en vroedkunde, marketing en communicatie, rechtspraktijk, lerarenopleiding, voedingsleer, ingenieurswetenschappen en recent ook biowetenschappen.

De studenten op medische / paramedische stage logeren in het verblijf dat de Stichting bouwde op de twee sites van de ziekenhuizen. Voorlopig logeren de andere stagiaires op de Centre de Formation – Ferme Sokounon, een partner van de Stichting. Maar hun aanbod is beperkt en de kamers zijn heel rudimentair. Voor de stages die doorgaan in Parakou zou de Stichting enkele kamers willen voorzien in CIAP.

De Stichting Hubi & Vinciane is voor de uitbreiding van de CIAP op zoek naar partners die bereid zijn financiële middelen of expertise in te zetten om wederzijdse opportuniteiten te exploreren en te realiseren.

Contacteer pascale@hubi-vinciane.be